"Νομίζω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά βαδίζουμε προς τα εκεί", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στον απόηχο της συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.
"Και στις Βρυξέλλες οι πάντες εκτιμούν -συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της πολιτικής οικογένειας που ανήκει η ΝΔ- ότι αυτή η ευκαιρία για μια λύση δεν πρέπει να χαθεί", είπε ο κ. Παπαδημούλης διευκρινίζοντας ότι για να υπάρξει λύση "το κλειδί είναι το erga omnes, για τη σύνθεση ονομασία έναντι όλων των χρήσεων, για όλους τους τρόπους και λόγους".
"Τότε θα υπάρξουν οφέλη και για τις δύο χώρες --και γεωπολιτικά και οικονομικά. Και τα οικονομικά θα υπάρξουν ιδίως για τη Βόρεια Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα παρά την κρίση και τη μεγάλη υποχώρηση που προκάλεσαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια παραμένει η πιο ισχυρή οικονομία της περιοχής, το πιο παλιό μέλος της Eυρωπαϊκής Ένωσης με πρόσβαση στη θάλασσα, με πιο ανεπτυγμένα δίκτυα. Θεωρώ θετική συγκυρία το γεγονός ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο πάμε να λύσουμε μια μακρά διαμάχη με θετικό τρόπο, που να υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, μια διαμάχη που βαστάει 25 χρόνια και πάμε πια και στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα μνημόνια, για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της", επισήμανε.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι "γυρνάει διαρκώς προς διαφορετική κατεύθυνση, καθώς προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε σε αυτό που είχε πει στην αρχή, στην γραμμή του Βουκουρεστίου, σύνθετη ονομασία erga omnes, πλησίασε τη γραμμή της κυβέρνησης, τη γραμμή Τσίπρα, αλλά στο μεταξύ έχει πει και όλα τα άλλα, ότι δεν είναι η συγκυρία, ότι να μη διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε του Σκοπιανους". "Θέλω να πιστεύω ότι η μπίλια στην εσωτερική ρουλέτα της ΝΔ θα κάτσει για τον Κυριάκο Μητσοτάκης στη γραμμή του πατέρα του και του Κώστα Καραμανλή και όχι στη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη", τόνισε.
Εξέφρασε δε την ελπίδα η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά να ευθυγραμμιστεί στη θέση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, που χαιρέτησαν τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό. "Ελπίζω αυτό να το ακούσει και η Φώφη Γεννηματά, γιατί ο Σταύρος Θεοδωράκης σε αυτό το θέμα έχει καθαρή και θετική θέση. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι χρήσιμο σε αυτά τα θέματα το εθνικό συμφέρον να προτάσσεται της μικροπολιτικής αντιπολίτευσης, καθώς πάμε να λύσουμε το θέμα με βάση μια πάγια εθνική γραμμή".
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την επίτευξη συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε: "Η Κομισιόν είναι δεσμευμένη και εργάζεται για λύση υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους στο άμεσο μέλλον [...] Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι επιταχύνεται η διαδικασία για να έχουμε τεχνική συμφωνία για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, πριν τις 24 Μαΐου -μέσα στο Σαββατοκύριακο εκτιμώ- και όλοι εργάζονται επιταχύνοντας βηματισμό, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου να ολοκληρωθεί όλο το πακέτο συμπεριλαμβανομένης και της ελάφρυνσης του χρέους".
Σχετικά με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σημείωσε: "Χθες είχαμε καλά νέα στην Αθήνα, γιατί επιτέλους ακόμη και το ΔΝΤ αποδέχθηκε τις εκτιμήσεις που είχαν εδώ και καιρό και η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, που σημαίνει ότι ακυρώνονται όλα τα κασσανδρικά σενάρια ότι θα χρειαστεί να έλθουν πιο νωρίς τα μέτρα του 2020 να έλθουν το 2019 ή ότι δεν θα εφαρμοστούν τα προγραμματισμένα και ψηφισμένα θετικά αντίμετρα για το 2019 και το 2020. Όχι μόνο θα εφαρμοστούν τα θετικά αντίμετρα, αλλά ενδεχομένως και κάτι παραπάνω, καθώς στο τραπέζι που βάλανε κάτω τους αριθμούς δέχθηκαν όλοι πια ότι το προγραμματισμένο για το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα που είναι 3,5%, όχι μόνο θα πιαστεί, αλλά ενδεχομένως θα το υπερκεράσουμε και με δημοσιονομική υπεραπόδοση, οπότε μπορούμε να περιμένουμε και πρόσθετα μέτρα ελαφρύνσεων, αλλά στην ώρα τους και να τα ανακοινώνουν οι αρμόδιοι".
Με αφορμή, εξάλλου, τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος για την υπόθεση NOVARTIS παρατήρησε: "Έχει συμφέρον η χώρα και έχουν συμφέρον και υποχρέωση και όλοι οι πολιτικοί, ανεξαρτήτως κόμματος, χωρίς τα χρωματιστά γυαλιά της σκοπιμότητας να ζητήσουν το θέμα να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη και να μην κουκουλωθεί και η Δικαιοσύνη να κρίνει ποιος θα πρέπει να δικαστεί και ποιος όχι, ποιος είναι ένοχος και ποιος είναι αθώος".
Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου, σημείωσε: "Είναι θλιβερή και ως μεθόδευση και ως σκηνικό καθόλου πειστική. Νομίζω ότι κάνει ζημιά και στον ίδιο και στη Δικαιοσύνη και συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ο τρόπος με τον οποίο σκηνοθετήθηκε και εκδηλώθηκε. Αν ο κ. Σακελλαρίου πραγματικά αγανάκτησε για τις διαρροές και παραιτήθηκε λόγω διαρροών θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2016, όταν διέρρευσε πολύ πιο νωρίς η απόφαση για τα κανάλια και τους καναλάρχες. Αλλά τότε ήταν από αυτούς που σιώπησαν στο θέμα και λυπάμαι γι'' αυτό . Νομίζω ότι την καλύτερη απάντηση στην παραίτηση Σακελλαρίου την έδωσαν οι ίδιοι οι δικαστές του ΣτΕ με την απόφαση που εξέδωσαν χθες, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, ούτε καν ο πρόεδρος του ΣτΕ".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ