"Είναι τώρα η ώρα των ηγετών και επειδή η Ευρώπη έχει μπει και σε μια περίοδο αναταράξεων, λόγω της κόντρας με τον Τραμπ που φαίνεται να κλιμακώνεται, για έναν λόγο παραπάνω, χρειάζεται οι ηγέτες να φροντίσουν ώστε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να έχει θετική κατάληξη" τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο FM 104,9".
Ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι αυτό που επιδιώκει πρωτίστως η κυβέρνηση και ο ίδιος είναι "να υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου που να προχωρά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να δρομολογεί την εκταμίευση της δόσης και να πετυχαίνει τον καλύτερο δυνατό και σαφέστερο δυνατό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που έχει συμφωνηθεί ότι θα εφαρμοστούν από τον Αύγουστο του 18 και μετά με τη λήξη του τρίτου μνημονίου αλλά έχει συμφωνηθεί επίσης ότι πρέπει να προσδιοριστούν από τώρα πακέτο με τη δεύτερη αξιολόγηση".
Διευκρίνισε πως αυτό ήταν το αγκάθι που οδήγησε στο να μην υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαϊου και τόνισε ότι η Ελλάδα, με τη στήριξη μεγάλων κρατών αλλά και ευρωπαϊκών θεσμών πιέζει για μια συμφωνία. "Το ζητούμενο τώρα είναι ο συμβιβασμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την κυβέρνηση του Βερολίνου καθώς οι ανελαστικότητες και οι αναβλητικότητες των κ. Σόιμπλε και Τόμσεν αθροίζονται στην πλάτη των Ελλήνων, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας αλλά και σε βάρος της ευρωζώνης" είπε και εκτίμησε ότι αν οι εκλογές στη Γερμανία είχαν γίνει ήδη, η συμφωνία θα είχε επιτευχθεί στις 22 Μαϊου.
Ερωτηθείς για τη στάση της Κομισιόν, απάντησε ότι "και ο Moscovici χθες και ο Draghi προχθές είπαν ότι θέλουν συμφωνία και για τον οδικό χάρτη βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους στις 15 Ιουνίου. Ο Moscovici πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα από τις προβλέψεις και στα πλεονάσματα, και στα ελλείμματα, και στους ρυθμούς ανάπτυξης και έδωσε και ένα θετικό νέο για τη χώρα, ότι η Κομισιόν έχει αποφασίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό είναι μια πράξη με έναν ισχυρό θετικό συμβολισμό που θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα εάν συνδυαστεί και με τη συμφωνία για το χρέος".
Σχετικά με τη μη αποδοχή από τη ΝΔ της πρότασής του περί συνεννόησης των κομμάτων για το χρέος, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για αμηχανία και εμμονή στον αντιπολιτευτικό μηδενισμό και σημείωσε ότι ποντάρει στην αποτυχία της κυβέρνησης για να κερδίσει κομματικούς πόντους. Είπε ακόμη ότι η πρότασή του έριξε έναν σπόρο που βρίσκει απήχηση μεγάλη στην ελληνική κοινωνία γιατί γίνεται κατανοητό ότι: «όταν είμαστε πιο ενωμένοι σε κάποια θέματα πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα, όταν διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ