Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η οριστική έξοδος της χώρας από τα mνημόνια τον Σεπτέμβριο του 2018, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο καταλανικό δίκτυο ενημέρωσης «VilaWeb».
«Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ από το 2010 και μετά. Κανένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ δεν βρέθηκε σε παρόμοια θέση στο παρελθόν, να έχει δηλαδή να αντιμετωπίσει μια μεγάλη και διαρκή ύφεση, και την ίδια στιγμή να κυβερνάται από τις διεφθαρμένες και πλήρως αναξιόπιστες πολιτικές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτές οι προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις αποδίδουν σταδιακά αποτελέσματα στην κοινωνία και την οικονομία. Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, έχοντας ως τελικό στόχο την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Σεπτέμβριο του 2018, και την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια».
Σε ερώτηση για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Παπαδημούλης απαντά ότι είναι τρεις οι βασικές προκλήσεις και εξηγεί:
-Πρώτον, πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική και οικονομική ατζέντα της ΕΕ και της Ευρωζώνης και να προτείνουμε πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
-Δεύτερον, οφείλουμε να θωρακίσουμε τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα, να προστατέψουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις.
-Τρίτον, η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο το προσφυγικό ζήτημα, να δείξει αλληλεγγύη και να «μοιράσει τα βάρη» μεταξύ των κρατών-μελών, αποδομώντας παράλληλα την λαϊκιστική και ακροδεξιά ρητορική, που έχει ως μοναδικό στόχο την διάλυση της ΕΕ και την επιστροφή στις εθνικιστικές συγκρούσεις του 1940.
Σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς στις πολιτικές διαδικασίες, επισημαίνει ότι είναι τρεις οι βασικές προτεραιότητες:
- Πρώτον, να ενισχύσουμε τα «κανάλια» επικοινωνίας και διάχυσης της ενημέρωσης για το έργο που επιτελούμε.
-Δεύτερον, να ασκήσουμε περισσότερη πίεση στην Κομισιόν, ώστε να αξιοποιήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση.
-Τρίτον, να αναβαθμίσουμε τον ρόλο και την επιρροή των συμμετοχικών εργαλείων, όπως η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών (ECI).
Για τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας λέει ότι «παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες και διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, ο κ. Μακρόν είναι ευρωπαϊστής και αντίθετος στη διάλυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος» και τονίζει την ανάγκη η Γαλλία υπό την ηγεσία του να ακολουθήσει προοδευτικές πολιτικές και να θέσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας.
Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα του καταλανικού δημοψηφίσματος ο κ. Παπαδημούλης απαντά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρεμβαίνει σε εσωτερικά ζητήματα κρατών-μελών, ή άλλων τρίτων κρατών και σημειώνει: "Αυτό που με σαφήνεια υποστήριξα είναι ότι χρειαζόμαστε εκτενή διάλογο, με καθαρές προτάσεις, και χωρίς προκαταλήψεις, για τόσο σημαντικά ζητήματα. Χρειαζόμαστε επίσης ευέλικτη συνεργασία και κατανόηση. Ο διάλογος είναι η «λέξη-κλειδί», και αυτό υποστήριζε πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: SOOC