“Τους Σαλβίνι τους γεννάνε οι Σόιμπλε”, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τόνισε ότι με εξαίρεση την Ισπανία "η ΕΕ δεν βαδίζει καλά".
“Βιώνουμε σποραδικές θετικές εξελίξεις, όπως στην Ισπανία με την πτώση, επιτέλους, της διεφθαρμένης δεξιάς κυβέρνησης Ραχόι, αλλά κυρίως αρνητικές τάσεις γιατί η εμμονή σε μια γερμανοκρατούμενη - νεοφιλελεύθερη Ευρώπη φουσκώνει τα πανιά στο λαϊκισμό της άκρας δεξιάς. Τους Σαλβίνι τους γεννάνε οι Σόιμπλε”, δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης, στο περιθώριο πολιτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε απόψε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις στην Αριστερά".
Στην ομιλία του, ο κ. Παπαδημούλης, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τα ερείσματά του διαρκώς στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι οι συγκυρίες παραμένουν δυσμενείς για την Αριστερά, ενώ επισήμανε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία πακέτο, που θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, είπε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η ελληνική κυβέρνηση, κατ΄ επέκταση, δεν έχουν μόνο τη στήριξη της Αριστεράς, αλλά τη συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και όλων των Ευρωπαίων ηγετών, ανεξαρτήτου πολιτικού φάσματος. "Στηρίζουν τις προσπάθειες Τσίπρα και Ζάεφ για μια λύση στο μακεδονικό μετά από μια μακροχρόνια διαμάχη που βαστά 25 χρόνια. Και κάτι τέτοιο θα είναι καλό προς το εθνικό μας συμφέρον και για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής και για την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων", είπε ο κ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε ότι ο κυρίως κερδισμένος θα είναι και οικονομικά και γεωπολιτικά η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη. "Θα βοηθήσει (σσ η λύση) ιδιαίτερα την οικονομία, την απασχόληση και νομίζω ότι αυτό θέλει από τη χώρα ο νέος άνθρωπος, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα μαστίζεται από ανεργία και υποαπασχόληση”, υπογράμμισε.
Ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων, αύριο, σε 13 πόλεις της Μακεδονίας, επισήμανε, ότι το γεγονός και μόνο ότι οι διοργανωτές απέφυγαν αυτή τη φορά να κάνουν συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις δείχνει ότι κατάλαβαν και οι ίδιοι ότι θα ήταν μικρότερες από αυτές που πραγματοποίησαν πριν από μερικές εβδομάδες. “Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας δεν αποφασίζεται από τα συλλαλητήρια, αλλά από το εθνικό συμφέρον που αυτή τη στιγμή είναι να λύσουμε το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ και να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική πρόκληση η οποία είναι η Τουρκία", τόνισε και πρόσθεσε ότι η χρεοκοπία τη χώρας δεν είναι ανεξάρτητη και από την πορεία της διπλωματικής μας απομόνωσης και των διπλωματικών ηττών που ξεκίνησαν από την ιστορία με το μακεδονικό. "Μπορούσαμε από το 1990 και το 1993 ναι είχαμε παίξει ένα ρόλο πρωταγωνιστικό στα Βαλκάνια και τον χάσαμε", είπε και αναρωτήθηκε λέγοντας: "τι έκανε η Θεσσαλονίκη με όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας να έχουν καταρρεύσει να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλοι στα Βαλκάνια; έκανε διαδηλώσεις με τους ιεράρχες. Αυτό είναι το τίμημα και πρέπει αυτή τη φορά να κοιτάξουμε το μέλλον”.
Στο μεταξύ, η ευρωβουλευτής, Κωνσταντίνα Κούνεβα, στην ομιλία της, υπογράμμισε ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πολλά κοινά στοιχεία και πρέπει να συμπορευτούν και υπογράμμισε ότι ο κεντρικός πυλώνας και προσπάθειες που καταβάλλει η ευρωομάδα της Αριστεράς, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας.
“Προσπαθούμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο – κοινωνικό χαρακτήρα των συντάξεων”, είπε, αναφερόμενη στα συνταξιοδοτικά ζητήματα, ενώ επέκρινε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει νεοφιλελεύθεροι ευρωβουλευτές, με την υποστήριξη και της Κομισιόν για την καθιέρωση της ιδιωτικής ασφάλισης και της χορήγησης πανευρωπαϊκής ιδιωτικής σύνταξης.
Στην πολιτική εκδήλωση οι τρεις ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκαν, επίσης, στις προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων, στην άνοδο του εξτρεμισμού, στην ενδυνάμωση των αρχών καλής γειτονίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, στις περιφερειακές ανισότητες, κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ