Στο σκοτάδι παρέμεναν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης περίπου 10.000 σπίτια, με τις εργασίες αποκατάστασης των βλαβών να έχουν ανεβάσει ταχύτητα.
Μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με τον ΔΕΔΔΗΕ να ανακοινώνει επίσης ότι τα συνεργεία του θα συνεχίσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.
Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πως το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000.
Το πρωί της Πέμπτης, το συνολικό δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττικής - που ανέρχεται σε περίπου 440 άτομα - θα ενισχυθεί περαιτέρω με επιπλέον 25 συνεργεία (περίπου 60 άτομα) που θα προσέλθουν από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος, καθώς έχουν αποκατασταθεί στις περιοχές αυτές οι ζημιές από τη Μήδεια.
Εξάλλου και στη Βόρεια Εύβοια, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο και στους τελευταίους 4 οικισμούς.
Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).
Σε επίπεδο αποκατάστασης ζημιών, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι εργασίες συνεχίζονται σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ηλεκτροδότηση των σπιτιών που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.
Τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειονότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης στην Αττική θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα, καθώς όπως ανέφερε, ουσιαστικά το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί, εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μετά το πέρας τεχνικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον «Όλυμπο», το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, Από εκεί και έπειτα θα είναι οι μεμονωμένες βλάβες στις περιοχές.
Όπως είπε, ο υφυπουργός μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές, καθώς όπως ανέφερε, ουσιαστικά το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί . «Από τις 83 βλάβες που είχαν παρουσιαστεί στην Αττική, σήμερα στις 6 το πρωί είχαμε 42 σε εκκρεμότητα. Στις 13:00, έμεναν 21 να αποκατασταθούν. Στις 16.00 είχαμε 16 και μέχρι την επόμενη μία ώρα θα έχουν μείνει ουσιαστικά 10 σημεία μέσης τάσης προς αποκατάσταση, περίπου 13.000 νοικοκυριά. Θα γίνει αναδιάταξη των δυνάμεων του ΔΕΔΔΗΕ, έτσι ώστε όλες οι δυνάμεις να επικεντρωθούν σε αυτά τα 10 σημεία και πιστεύω ότι μέχρι τα μεσάνυχτα θα είναι ελάχιστες οι μη λειτουργικές υποδομές».
Εύβοια και Κρήτη
«Ουσιαστικά, δηλαδή, το 90% των βλαβών από χθες θα έχουν επιδιορθωθεί», επισήμανε, ενώ προσέθεσε ότι στην Εύβοια ξεκίνησαν με 37 οικισμούς και 15.000 κόσμο χωρίς ηλεκτροδότηση, ενώ έχουν γίνει 517 αντικαταστάσεις στύλων, καθώς και πέντε νέες οδεύσεις. «Χρειάστηκε δηλαδή να περάσουμε από αλλού νέο δίκτυο, γιατί είχε καταστραφεί παντελώς το υφιστάμενο. Αυτή τη στιγμή ελάχιστοι οικισμοί έχουνε μείνει χωρίς ρεύμα, περίπου 3.000 νοικοκυριά και συνεχίζεται η προσπάθεια μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες τελείως», σημείωσε ο υφυπουργός.
Αναφορικά με την Κρήτη ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είχαν την ατυχία σήμερα δύο γραμμές υψηλής τάσης πλέον, αρμοδιότητας και του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ στη Σητεία να καταρρεύσουν. Όλη η Σητεία έμεινε εκτός ηλεκτροδότησης για λίγες ώρες με 11 μποφόρ να πνέουν - γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Έγινε πλήρης αποκατάσταση κι αυτή τη στιγμή η Κρήτη δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα».
Ο κ. Χαρδαλιάς, υπογράμμισε, ότι όπως ανακοίνωσε η ΕΜΥ και επίσημα, πρόκειται για την μεγαλύτερη κακοκαιρία των 40 τελευταίων ετών, καθώς η συνολική διάρκεια των χιονοπτώσεων ήταν 36 ώρες στην Αττική με τις μεγάλες εντάσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας για 24 συνεχόμενες ώρες και να συνοδεύονται από ύψος χιονιού περίπου στα 25 εκατοστά.
«Έχουν ριχτεί στη μάχη περίπου 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 40 στελέχη της ΕΜΑΚ, 40 στελέχη του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και όλες οι περιφερειακές μονάδες της Πυροσβεστικής με την αρωγή και της αστυνομίας στο ζήτημα της προσβασιμότητας και της προσπέλασης», σημείωσε.
«Δεν θα ξεκουραστεί κανείς, δεν θα κοιμηθεί κανείς, κανείς δεν δέχεται να αντικατασταθεί, θα είμαστε όλοι εδώ όπως και χθες το βράδυ, μέχρι και η τελευταία γειτονιά, η πιο απομακρυσμένη γειτονιά της Αττικής να πάρει ρεύμα. Μέχρι τέλος πάντων οι ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα. Συνεχίζουμε με συσκέψεις και με πλήρη οργάνωση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για να μπορέσουμε να φέρουμε το σωστό αποτέλεσμα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος υπογράμμισε: «Σας εξήγησα ότι είναι μια δαιδαλώδης κατάσταση. Βλέπετε ότι την παρακολουθούμε βήμα-βήμα. Αυτή τη στιγμή, μετά τις 18.00 κάνουμε μια αναδιάταξη, εξού και η σύσκεψή μας εδώ, ώστε να ρίξουμε το βάρος στις τελευταίες 10 γραμμές και μέχρι τα μεσάνυχτα να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, είναι πιο πολύπλοκες, κάποιων νοικοκυριών που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Είμαι σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τους εξασφαλίσουμε ό,τι μπορεί να χρειαστούν για αυτό το τελευταίο βράδυ», ενώ συμπλήρωσε ότι «ο καθένας έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης».
«Πινγκ-πονγκ» ευθυνών
Την ίδια ώρα ένα «πινγκ-πονγκ» ευθυνών βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από τις διακοπές, ως προς το ποιος έχει την αρμοδιότητα για την κοπή των κλαδιών κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, γιατί αυτό δε συνέβη το φθινόπωρο πριν την έλευση του χειμώνα, πόσο έτοιμος ήταν ο ΔΕΔΔΗΕ απέναντι στη σφοδρότητα του χιονιά, η έλευση του οποίου ήταν γνωστή εδώ και μια εβδομάδα κι όλα αυτά ενώ δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα, χωρίς να γνωρίζουν ακόμη πότε θα επανηλεκτροδοτηθούν.
Από την πλευρά της περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε το πρωί ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για την φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, κατηγορώντας τον ότι αμέλησε να κλαδέψει τα δέντρα κοντά στα ηλεκτροφόρα καλώδια. Από την πλευρά τους οι Δήμοι, πετούν το μπαλάκι πίσω στον διαχειριστή, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο για το άνοιγμα των δρόμων, προκειμένου να επιχειρήσουν τα συνεργεία, όσο και για το κόψιμο των δέντρων.
Στην πραγματικότητα, το πρωτόκολλο προβλέπει ότι ο Δήμος οφείλει να καταγράφει τα σημεία όπου κλαδιά δέντρων είναι κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, μετά να ενημερώσει τον ΔΕΔΔΗΕ, που με τη σειρά του αναθέτει το έργο σε εργολάβο ο οποίος στέλνει συνεργεία του, που συνεπικουρούν εκείνα του Δήμου στο κλάδεμα. Στην υπόθεση εμπλέκεται και το δασαρχείο που πρέπει να δώσει το πράσινο φως.
Προφανώς, και οι παραπάνω δεν μπορούν να συντονιστούν, η έγκαιρη κοπή των δέντρων δε συμβαίνει, με ευθύνη είτε του ενός, είτε του άλλου, είτε και των δύο εμπλεκομένων, διαφορετικά δε θα είχαν πέσει τόσα πολλά κλαδιά πάνω σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης.
Τέτοια άλλωστε προετοιμασία συμβαίνει είτε την άνοιξη, προληπτικά ενόψει καλοκαιριού και κινδύνου πυρκαγιών, άρα βραχυκυκλώματος, είτε το φθινόπωρο, ενόψει χειμώνα και ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως ο χιονιάς.
Η έλευση της κακοκαιρίας ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα. Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα; Ποιος κινητοποιήθηκε και ποιος όχι; Έγινε συντονισμός για να ανταπεξέλθουμε στην κακοκαιρία; Για μια ακόμη φορά όταν συμβαίνει κάτι, το κουβεντιάζουμε στα κανάλια, όταν περνά το πρόβλημα όλα αυτά τα ξεχνάμε.
Πάντως , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφερόμενος στο θέμα ευθυνών τόνισε: «Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι. Υπάρχει ένα Γενικό Σχέδιο, το «Βορέα». Η χώρα απέκτησε το Νοέμβριο Γενικό Σχέδιο που δεν είχε ποτέ. Εκεί περιγράφονται τα πάντα. Δεν θα μπω στη διαδικασία να συζητήσω αυτή τη στιγμή ποιος κάνει τι. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας και η ευθύνη του κράτους, ευθύνη όλων μας, είναι όσο πιο γρήγορα να προχωρήσει η αποκατάσταση αυτή».
«Βλέπετε ότι εργαζόμαστε πυρετωδώς από τις 19:00 χθες όταν ξεκίνησε και η εμπλοκή της Πολιτικής Προστασίας, όλοι συνεργαζόμαστε και το αποτέλεσμα που έρχεται είναι το προσδοκώμενο. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, είναι ώρα ευθύνης όλων μας και είναι ώρα σκληρής δουλειάς και σκληρής προσπάθειας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στο μεταξύ, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500, μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).