Στην κατάργηση των εκπτώσεων στα τιμολόγια υψηλής τάσης, μέσω των οποίων ηλεκτροδοτούνται 73 ενεργοβόρες επιχειρήσεις, προχωρά η ΔΕΗ. Οι εκπτώσεις, που κυμαίνονται κατά μέσον όρο στο 20%, ενώ στη χαλυβουργία φτάνουν στο 40%, δόθηκαν με απόφαση γενικής συνέλευσης τον Φεβρουάριο του 2013 με προβλεπόμενη διετή ισχύ και επανεγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014, στο πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης για μείωση του ενεργειακού κόστους και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ενεργοβόρας βιομηχανίας.
Η κατάργηση των εκπτώσεων και η αντικατάστασή τους με κοστοβαρή τιμολόγια, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 7 Δεκεμβρίου. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση νέων τιμολογίων για τους πελάτες υψηλής τάσης, που σημαίνει ότι στο μεταξύ διάστημα η ΔΕΗ θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με κάθε πελάτη της και θα εμφανίσει στη γενική συνέλευση προσυμφωνημένα τιμολόγια προς έγκριση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προσφάτως ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στη βάση εξατομικευμένων τιμολογίων που λαμβάνει υπόψη το καταναλωτικό προφίλ της κάθε επιχείρησης. Ο ίδιος φέρεται να τάσσεται υπέρ μιας τιμολόγησης που θα καλύπτει τις απώλειες από την κατάργηση της έκπτωσης. «Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε αύξηση του ενεργειακού κόστους. Η βιομηχανία της χώρας πρέπει να επιβιώσει», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Παναγιωτάκη. Η σημαντική πάντως μείωση του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ, κυρίως λόγω του περιορισμού των δαπανών για καύσιμα αλλά και της κατάργησης μιας σειράς μηχανισμών στη λειτουργία της χονδρικής αγοράς, αφήνει περιθώρια για σημαντική βελτίωση των βιομηχανικών τιμολογίων αλλά και των άλλων κατηγοριών τιμολογίων της επιχείρησης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, ξεχωριστή περίπτωση για τη ΔΕΗ αποτελεί η τιμολόγηση της «Αλουμίνιον», όπως και η τιμολόγηση της Λάρκο. Σε ό,τι αφορά την «Αλουμίνιον», σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη, οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και έχουν συμφωνήσει ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού να τις ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους. Η Λάρκο είναι μια πραγματικά «αμαρτωλή» περίπτωση για τη ΔΕΗ. Η μεταλλευτική βιομηχανία, πιεσμένη και από τη χαμηλή πτήση των τιμών του νικελίου στη διεθνή αγορά, έχει σταματήσει να πληρώνει τους λογαριασμούς ρεύματος, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές της προς τη ΔΕΗ να έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Οι διοικήσεις των δύο εταιρειών αναζητούν από κοινού λύση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ένας κοινός τόπος.