Στο συμπέρασμα πως τα ιογενή σταγονίδια μπορούν να εκτοξευθούν από 4 έως και 8 μέτρα όταν κάποιος βήξει ή φταρνιστεί κατέληξε μελέτη Βρετανών επιστημόνων, τονίζοντας πως σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 8 μέτρων για να αποφευχθεί η μετάδοση της νόσου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal (ΒΜJ), τα σταγονίδια του κορονοϊού μπορούν να φτάσουν ως και 8 μέτρα μακριά όταν ο φορέας βήξει ή φταρνιστεί, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως η προβλεπόμενη απόσταση των 2 μέτρων ίσως να μην είναι σε θέση να προστατέψει από την εξάπλωση του ιού.
Όπως αναφέρει η σχετική μελέτη, οι κανόνες αποστασιοποίησης μπορεί να είναι πιο χαλαροί σε άλλους όχι τόσο επικίνδυνους χώρους, ωστόσο επισημαίνεται πως κατά την εκπνοή, το τραγούδι, το βήξιμο και το φτάρνισμα παράγονται αέρια νέφη που μετακινούν ταχύτερα τα σταγονίδια σε απόσταση έως και επτά - οκτώ μέτρων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, η απόσταση που μπορούν να «ταξιδέψουν» τα σταγονίδια του κορονοϊού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το αν ο φορέας του κορονοϊού είναι σε κλειστό ή υπαίθριο χώρο, από το αν φορά μάσκες και από τον κλιματισμό στον χώρο.
Ρόλο παίζουν ταυτόχρονα και το ιικό φορτίο του φορέα, για πόσο διάστημα εκτίθενται άλλοι κατά την επαφή τους μ’ αυτόν καθώς και πόσο ευάλωτοι είναι στη μόλυνση.
Με βάση τα παραπάνω οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι η τήρηση των αποστάσεων «θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές προστασίας όπως, σχολαστικός καθαρισμός των χεριών, των επιφανειών και χρήσης μασκών και προστατευτικού εξοπλισμού».