Του Γιώργου Φιντικάκη
Τριάντα ημέρες χρειάστηκαν για να διαψευσθεί η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ ότι το σύστημα δεν έχει πρόβλημα και η ηλεκτροδότηση της Αττικής γίνεται με ασφάλεια.
Είχε προηγηθεί τον Ιούλιο, πυρκαγιά στο Κέντρο Υπευψηλής Τάσης του Αγ. Στεφάνου, που σβήστηκε με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τον ΑΔΜΗΕ να ανακοινώνει τότε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Διαψεύσθηκε στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, όπου ένα μπλακ άουτ 2,5 ωρών, προκάλεσε ανυπολoγιστές ζημιές σε επιχείρησης και καταναλωτές στην Αττική, χάος στους δρόμους, προβλήματα στο μετρό, και ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο ΑΔΜΗΕ. Εταιρεία, που μετά την απόσχισή της από τη ΔΕΗ, ελέγχεται κατά 51% από το Δημόσιο, 24% από την κινεζική State Grid, και 25% από επενδυτές στο χρηματιστήριο.
Σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις από τη Γλυφάδα έως την Κηφισιά, έμειναν χωρίς ρεύμα από τις 2 περίπου το μεσήμερι έως τις 4.30, επειδή σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, ένα καλώδιο υψηλής τάσης έπεσε πάνω στους "διακόπτες" του υποσταθμού του ΚΥΤ Παλλήνης. Σαν αποτέλεσμα προκλήθηκε βραχυκύκλωμα, και προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικότερο μπλακ άουτ, διακόπηκε η τροφοδοσία προς τα δίκτυα διανομής πάρα πολλών περιοχών της Αττικής.
Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, ζήτησε συγνώμη από το κοινό, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε λόγο για την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του ανθρωπίνου δυναμικού του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.
Σε όσους ωστόσο γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, τα παραπάνω ήταν αναμενόμενα. Κακή συντήρηση δικτύων και υποσταθμών, ελλειψεις προσωπικού, κομματικοί διορισμοί συμβούλων, αποχώρηση με εξαναγκαστική εθελουσία έμπειρων στελεχών, αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν εργαζόμενοι με εμπειρία ετών στην εταιρεία, για το σημερινό ΑΔΜΗΕ.
Το βασικό ωστόσο ερώτημα είναι τι γίνεται με τη συντήρηση τόσο των 11.500 χιλιομέτρων των δικτύων πανελλαδικά, όσο και των περίπου 145 υποσταθμών. Σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, τα τελευταία χρόνια ο χρόνος συντήρησης έχει παραταθεί. Και αυτό καθώς υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού λόγω των συνταξιοδοτήσεων, ενώ φέτος με εθελουσία έξοδο αποχώρησαν 143 άτομα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, γίνονταν έκτακτες συντηρήσεις στον εξοπλισμό κομβικών για την ηλεκτροδότηση της Αττικής υποσταθμών, ενόψει της αυξημένης ζήτησης σε ρεύμα, λόγω καλοκαιριού. Εδώ και μερικά χρόνια, οι έλεγχοι αυτοί έχουν ατονήσει, είτε λόγω περικοπών στις δαπάνες, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το θέμα ωστόσο, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν είναι πόσο προσωπικό απασχολεί ο ΑΔΜΗΕ, όσο τα προσόντα του. Και το ερώτημα στο οποίο θα είχε ενδιαφέρον να απαντήσει η διοίκηση είναι τι ακριβώς δείχνουν οι δείκτες συντήρησης για τα δίκτυα και τους υποσταθμούς συγκριτικά με το παρελθόν.