Δύο διεθνούς φήμης διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ο καθηγητής Στάθης Καλύβας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο καθηγητής Nicholas Cull του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια συμμετείχαν στη διαδικτυακή συζήτηση PD Talks - Public Diplomacy Talks με θέμα «Turning the Tide: How to reverse a negative image: The case of Greece», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών την Πέμπτη 18 Ιουνίου.
Μπορεί μια χώρα να μεταστρέψει την αρνητική της εικόνα; Ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί η δημόσια διπλωματία για την προβολή της εθνικής εικόνας; Πώς μπορούν οι εξελίξεις της επικαιρότητας να επηρεάσουν την κοινή γνώμη; Έχει καταφέρει η Ελλάδα να αλλάξει την εικόνα της διεθνώς; Αυτά ήσαν τα κυριότερα ζητήματα στα οποία ο κ. Καλύβας και ο κ. Cull επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις.
Το διαδικτυακό φόρουμ PD Talks - Public Diplomacy Talks με θέμα: «Turning the Tide: How to reverse a negative image: The case of Greece» θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με σκοπό αφενός, την ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα που σχετίζονται με τη δημόσια διπλωματία, αφετέρου την αναβάθμιση των εξωστρεφών πολιτικών διαφόρων φορέων, καθώς μετά την οικονομική κρίση έχει γίνει όλο και πιο επείγον να αναδιαμορφωθεί η εθνική εικόνα της Ελλάδος στον κόσμο.
Κ. Βλάσης: Η δημόσια διπλωματία ζωτικό μέρος της διπλωματικής επιρροής ενός κράτους
Σε χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης επισήμανε πως «στον σημερινό διασυνδεδεμένο και ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, στον οποίο οι πληροφορίες ταξιδεύουν με υψηλές ταχύτητες, η δημόσια διπλωματία έχει καταστεί ζωτικό μέρος της διπλωματικής επιρροής ενός κράτους», ενώ τόνισε πως οι αντιλήψεις έχουν σημασία στη διεθνή πολιτική και αποτελούν μια σημαντική πτυχή ήπιας ισχύος.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η πρόσφατη εμπειρία του Covid-19 καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις υπονομευτικές ενέργειες της Τουρκίας στον Έβρο, επιβεβαίωσαν την εικόνα της χώρας μας ως κράτους που μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας, ικανού να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την περίπλοκη κρίση.
Κ. Αλεξανδρής: Να αναδείξουμε μια χώρα που καινοτομεί, αναπτύσσεται και ανακτά τον ενεργό της ρόλο
Στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας Κωνσταντίνος Αλεξανδρής υπογράμμισε πως κατά τους τελευταίους 11 μήνες, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων- με τον κορονοϊό να είναι η πιο πρόσφατη- με αποτελεσματικό τρόπο: «Οι πολίτες μας είδαν ένα κράτος να δρα με έναν οργανωμένο τρόπο, να λαμβάνει μέτρα και να εφαρμόζει πολιτικές με βάση την καθοδήγηση των ειδικών. Είδαμε τη δημόσια διοίκησή μας να γίνεται ψηφιακή και, επιτέλους, να είναι πιο αποτελεσματική και λιγότερο γραφειοκρατική. Είδαμε ένα σύστημα δημόσιας υγείας να ανταποκρίνεται στην πρόκληση, παρά το γεγονός ότι είχε υποστεί τις συνέπειες μιας δεκαετούς λιτότητας. Το κύριο αποτέλεσμα των παραπάνω: η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στους κρατικούς θεσμούς».
Ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε πως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα ευνοϊκές αναφορές για το πώς η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία και ότι «υπάρχει πληθώρα άρθρων που επαινούν και συγχαίρουν την ισχυρή ηγεσία της Ελλάδας, το υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και την ωριμότητα του πληθυσμού της. Βλέπουμε τα μέσα ενημέρωσης να επαινούν τη δέσμευση της κυβέρνησης να υποστηρίξει επιχειρήσεις, υπαλλήλους και άνεργους και να επανεκκινεί τον τουρισμό και την οικονομία». Αυτό που βλέπουμε, πάνω απ' όλα, κατέληξε, είναι μια συζήτηση για τη χώρα που ανακτά διεθνή εμπιστοσύνη.
Μέσα από τις φωνές, ακούγεται το μήνυμα της Ελλάδος
Όσο σημαντικό είναι το να πραγματοποιείται το μεταρρυθμιστικό έργο για το οποίο προεκλογικά ακόμη είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση, εξίσου καίριας σημασίας είναι το έργο αυτό να προβάλλεται διεθνώς. Η κρίση του Covid-19 λειτούργησε για το ελληνικό κράτος ως επιταχυντής εξελίξεων και μεταρρυθμίσεων. Mέσα στις χιλιάδες φωνές, ακούγεται το μήνυμα της χώρας μας και προβάλλεται το νέο πρόσωπο της Ελλάδος. Παρότι ανταγωνίζεται εκατομμύρια μηνυμάτων, η Ελλάδα κατά την κρίση του κορωνοϊού έτυχε πρωτοφανούς στήριξης και προβολής από τα ισχυρότερα ΜΜΕ διεθνώς. Συνθήκη που λειτουργεί και vice versa. Όσο πιο θετικά τα δημοσιεύματα για την Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερη η δέσμευση και εντονότερη η αίσθηση καθήκοντος της κυβέρνησης ώστε η Ελλάδα να είναι πράγματι η θετική εικόνα της.