Διαφθορά και Υπερταμείο στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Διαφθορά και Υπερταμείο στο ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Η καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και το νέο Ταμείο, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα και θα έχουν αύριο Δευτέρα την πρώτη τους συνάντηση που αφορά την ολοκλήρωση των 15 ορόσημων της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες).

Το πρόγραμμα της πρώτης αυτής; συνάντησης σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών είναι στις 15.30 για την καταπολέμηση διαφθοράς αρμοδιότητας υπουργείου Δικαιοσύνης και στις 16.30 για το Nέο Ταμείο.

Πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).

Με βάση τα αποτελέσματα των επαφών που θα πραγματοποιήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, θα συντάξουν την «έκθεση συμμόρφωσης».

Στη συνέχεια, θα αποφασιστεί η εκταμίευση της υπο-δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος της οποίας θα οδεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, όπως ανέφεραν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ στις αρχές της εβδομάδας.

Εξάλλου, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας συναρτάται άμεσα τόσο με τις συζητήσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και με μία νέα δόση ύψους 6,1 δισ. ευρώ.