Πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει πριν τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στη Βάρνα, με αφορμή τη δήλωση του αυστριακού καγκελάριου, Sebastian Kurz στη γερμανική Die Welt πως πρέπει να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ε.Ε.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο νεαρός πολιτικός σημειώνει ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ και τις αξίες της, παραπέμποντας σε μια «συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεμελιωδών αξιών», όπως δηλώνει. «Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι ενώ περί τις 50.000 συνεχίζουν να κρατούνται», λέει χαρακτηριστικά.
Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Omer Celik απάντησε στο twitter πως τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ε.Ε. διατηρούν τη θετική ατζέντα στις σχέσεις τους ενώ χαρακτήρισε ως «παράλογους» τους ισχυρισμούς του Kurz τον οποίο δεν μπορεί κανείς να παίρνει στα σοβαρά.
Ο Εrdogan απειλεί και πάλι ευθέως την Ελλάδα
Την ίδια ώρα, ο αυστριακός καγκελάριος ασκεί δριμεία κριτική στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, καλώντας την Άγκυρα να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τις προόδους στη μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, η Συρία χρειάζεται επιτέλους την ειρήνη και όχι άλλη μια στρατιωτική κλιμάκωση, όπως λέει, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές επιθέσεις ενδέχεται να εντείνουν τα προσφυγικά κύματα και να επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Συρία.
Στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία αναφέρεται και η κυριακάτικη Neue Zurcher Zeitung, σημειώνοντας: «[…] Παρότι στο μεταξύ οι στρατιώτες του έχουν καταλάβει την Αφρίν, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Ο Εrdogan προανήγγειλε την κατάληψη και άλλων τμημάτων της Συρίας, μέρη όπου σταθμεύουν αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι μαζί με τους Κούρδους πολεμούν το ISIS. Στα δυτικά απειλεί και πάλι ευθέως την Ελλάδα, επειδή στο Αιγαίο η Τουρκία τού φαίνεται μικρή. Η διεθνής κοινότητα και το ΝΑΤΟ απλώς παρακολουθούν τα καμώματά του. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Τουρκία ήθελε πραγματικά να γίνει μέλος της ΕΕ ενώ σήμερα θέλει να καταλάβει μέρος της ΕΕ. Προφανώς κανείς δεν θέλει να τον σταματήσει. Πώς άλλαξαν οι καιροί!», παρατηρεί η ΝΖΖ.