Διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να μην «οδηγηθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο» από την εφαρμογή του μέτρου του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης) για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, μελών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου χαρακτήρισαν την προτεινόμενη διάταξη «προβληματική», έκαναν λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία» και για «εισαγωγή αντι-κινήτρων» που θα «αυξήσει ανεξέλεγκτα τη συνολική δαπάνη».
Όπως είπαν δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί σε ποια βάση θα υπολογίζεται το clawback, επί των παραγγελιών ή επί των πληρωμών, κάτι που αναμένεται με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο. Το θέμα δεν αφορά μόνο αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνοααμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Ανασταστόπουλος, αλλά όλη την φαρμακοβιομηχανία.
Το clawback νοσοκομειακής δαπάνης ορίζεται με το άρθρο 15 του Ν. 4346/2015 και ορίζεται σε 570 εκατ. ευρώ για το 2016, σε 550 εκατ. ευρώ το 2017 και σε 530 εκατ. ευρώ το 2018, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα προαναφερόμενα όρια επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες και καταβάλλεται σε ειδικό λογαριασμό που ορίζει το υπουργείο Υγείας ή συμψηφίζεται με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων.
Ο κλάδος ζητά η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη να μείνει σταθερή για την επόμενη τριετία στα 750 εκατ. ευρώ, να παραμείνουν σταθερά τα δίκτυα διανομής των φαρμάκων αυτών, είτε μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων, είτε μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε, όπως είπαν, να είναι δυνατή η πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία. Πρότειναν επίσης, να συμφωνηθεί με τους δανειστές ένα δεσμευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης μηχανισμών εξορθολογισμού της νοσοκομειακής δαπάνης, περιλαμβανομένης της φαρμακευτικής δαπάνης για νοσηλευόμενους ασθενείς και ασθενείς ημερήσιας νοσηλείας.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ώστε όπως είπαν «μαζί να διαπραγματευθούν μια καλύτερη λύση προς τους δανειστές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ