Η πρωτοβουλία του μαρξιστικού-λενινιστικού κόμματος της Γερμανίας (MLPD) για την εγκατάσταση ενός μνημείου για τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Βλαντίμιρ Λένιν στην πόλη Γκελσενκίρχεν της Δυτικής Γερμανίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ιδιαίτερα σε μια εποχή που αγάλματα βανδαλίζονται παντού.
Οι Αρχές της πόλης προσπάθησαν να σταματήσουν την ανέγερση και λάνσαραν διαδικτυακή καμπάνια με το χάσταγκ «δεν υπάρχει χώρος για τον Λένιν». Ωστόσο δικαστήρια μπλόκαραν τις προσφυγές τους και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν χθες.
«Ζούμε σε μία εποχή που επικρατεί προβληματισμός σε πολλές χώρες στον κόσμο για τα μνημεία», αναφέρει ο δήμαρχος Φρανκ Μπαρανκοφσκι σε μία σειρά από βίντεο στο YouTube κατά της τοποθέτησης του αγάλματος.
«Είναι δύσκολο να ανεχτούμε ότι ένας δικτάτορας του 21ου αιώνα τοποθετείται σε έναν πεζόδρομο (...) Το δικαστήριο αποφάσισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, πρέπει να το αποδεχθούμε, αλλά όχι χωρίς να το σχολιάσουμε».
Την ίδια ώρα αγάλματα και μνημεία στη Γερμανία αλλά και σε όλο τον κόσμο, έχουν στοχοποιηθεί και είτε βανδαλίζονται, είτε καταστρέφονται, μετά από το θάνατο του Αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου.
Την περασμένη εβδομάδα στο Αμβούργο, ένα άγαλμα του Ότο φον Μπίσμαρκ, του πρώτου καγκελάριου της Γερμανίας, βανδαλίστηκε με κόκκινη μπογιά. Ο Μπίσμαρκ, ο οποίος ενορχήστρωσε την ενοποίηση της Γερμανίας το 1871, είναι επίσης γνωστός για τη φιλοξενία της Διάσκεψης του Βερολίνου του 1884, στην οποία η Αφρική χωρίστηκε μεταξύ των ευρωπαϊκών αποικιακών δυνάμεων.