Ο αδελφός του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννης Λιγνάδης και ο επιχειρηματίας στον χώρο του Θεάτρου και των Μέσων Ενημέρωσης, Διονύσης Παναγιωτάκης, βρέθηκαν σήμερα στο βήμα του μάρτυρα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου υπερασπιζόμενοι τον άλλοτε επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου.
Οι μάρτυρες, που είχαν εξεταστεί και ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίστηκε την υπόθεση, απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο να ευσταθούν όσα καταλογίζονται στον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμούς ανηλίκων, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για όσα ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες σε βάρος του επιφανούς κατηγορούμενου.
Ο κ. Παναγιωτάκης, που άνοιξε με την κατάθεση του την σημερινή διαδικασία, είπε πως γνώρισε τον κατηγορούμενο το 1997 μέσω της πρώην συζύγου του, Ελένης Κούρκουλα και πως έκτοτε ο Λιγνάδης έγινε και δικός του φίλος με τον οποίο έχουν συνεργαστεί επαγγελματικά πολλές φορές. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε όσα είπε και η πρώην σύζυγος του, για τις κοινές διακοπές που έκαναν με τον Λιγνάδη τον Αύγουστο του 2015.
Πρόεδρος: Τον Αύγουστο του 2015 που βρισκόσασταν;
Μάρτυρας: Όφειλα να καταθέσω την αλήθεια απέναντι στο φίλο μου και τον άνθρωπο που γνώριζα. Εγώ έψαξα στο κινητό μου και είδα φωτογραφίες και βίντεο στην παραλία στην Ιθακη. Είδα ότι καταγγέλθηκε ότι στις 8 Αυγούστου του 2015 ότι ήταν στην Επίδαυρο και βίασε ενώ ήταν στην Ιθακη. Δέχτηκα φοβερή επίθεση λες και είμαι βιαστής επειδή κατέθεσα την αλήθεια. Με απειλούσαν.
Όπως τόνισε ο επιχειρηματίας για τον κατηγορούμενο: “Δεν τον έχω δει ποτέ με ανήλικους. Αυτά τα ακούω αυτές τις ημέρες. Εγώ αυτό που ζούσα ήταν μια κανονική κατάσταση”. Συμπλήρωσε, δε, ότι οι καταγγελίες προέρχονται από άτομα που δεν βρίσκονται στον χώρο του θεάτρου.
Εισαγγελέας: Οι καταγγελίες θα έπρεπε να προέρχονται μόνο από άτομα του χώρου; Υπάρχει τέτοιο κριτήριο;
Μάρτυρας: Όχι, αλλά είναι άτομα που δεν είναι του χώρου, δεν τα γνωρίζει το περιβάλλον του, άρα μπαίνω σε σκέψεις. Αυτοί οι τύποι είναι "βίζιτες". Οποιαδήποτε γυναίκα ή άντρας εμφανίζεται (σε μέσα δικτύωσης) με αυτό τον τρόπο, προκλητικά, εγώ αυτό καταλαβαίνω.
Ερωτηθείς από την Πολιτική Αγωγή αν συμμερίζεται την άποψη ότι η υπόθεση είναι προϊόν σκευωρίας που εξυφάνθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο κ. Παναγιωτάκης απάντησε πως "δεν έχω ικανό το ΣΕΗ να κάνει τέτοιο μεγάλο πράγμα" ενώ λίγο αργότερα όταν κλήθηκε να καταθέσει αν ξέρει κάτι συγκεκριμένο για τα περί σκευωρίας σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ανέφερε: "Δεν είναι η θέση μου να απαντήσω σε αυτό. Έχω άποψη, δεν έχω γνώση".
Ο κ. Γιάννης Λιγνάδης στην κατάθεσή του είπε πως ο αδελφός του δέχθηκε επίθεση από μία συγκεκριμένη συλλογικότητα δημοσιογράφων και έκανε λόγο για "εκτέλεση συμβολαίου θανάτου χαρακτήρα", για "εξόντωση προσωπικότητας". Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι σε τέτοιες περιπτώσεις "υπάρχει σχεδιασμός".
Ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε αντιπαλότητες "στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμού που υπάρχει στο Θέατρο" που επέδρασαν στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη: "Υπήρχαν έντονες και υφέρπουσες αντιπαλότητες που εκδηλώθηκαν όταν τους δόθηκε το πεδίο, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο του 2021. Πήρε μια σχεδόν υστερική χροιά, ένα φανατισμό πρωτόγνωρο και κατέδειξε κάποιες δυναμικές. Είναι σαφές".
Πρόεδρος: Φτάνουν αυτές σε σημείο να κατασκεύασαν μια σκευωρία; Γιατί μόνο στον συγκεκριμένο εκδηλώθηκε ο σπαραγμός;
Μάρτυρας: Εκδηλώθηκε και με άλλους. Στον αδερφό μου ήταν προσωπικό, έχουν να κάνουν με την ταυτότητα του, την πολιτική - ιδεολογική. Από την πρώτη στιγμή, με τον κοινό νου, αμέσως από τα αμυδρά αρχικά στοιχεία, κατάλαβα ότι ήταν κατασκευασμένο και μάλιστα όχι καλά. Απλά ήταν η συγκυρία τέτοια που ήταν ευεπίφορο το πεδίο για αυτές τις καταγγελίες. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σκευωρία, υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις, αλλά αποδείξεις.
Πρόεδρος: Αυτά ήταν ψευδή δηλαδή οπωσδήποτε;
Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Αυτοί πάντως (πρόσωπα που κατονόμασε νωρίτερα) είχαν δεδομένη την ενοχή του. Μιλούσαν για παιδόφιλο βιαστή, ήταν βέβαιοι. Με ένα τοξικό περίβλημα, μια κακοήθεια, μία πρωτόγνωρη επιθετικότητα.
Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα.