Ο δήμαρχος του Κιέβου ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς να κόψουν όλους τους εμπορικούς δεσμούς με τη Μόσχα, λέγοντας ότι όλες οι πληρωμές προς τη Ρωσία είναι «ματωμένα χρήματα» που τροφοδοτούν αυτό που χαρακτήρισε «γενοκτονία των Ουκρανών».
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σχεδιάζουν νέες κυρώσεις μετά τον εντοπισμό νεκρών αμάχων σε ανακαταληφθείσες πόλεις-δορυφόρους του Κιέβου, καθώς και ενός ρηχού ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, αλλά οι ρωσικές εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζονται.
Η Μόσχα απέρριψε τις αναφορές για δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα ως «ψευδείς» που στόχο έχουν να δυσφημίσουν τη Ρωσία.
«Κάθε ευρώ, κάθε σεντ που λαμβάνετε από τη Ρωσία ή που στέλνετε στη Ρωσία είναι ματωμένο, είναι ματωμένα χρήματα και το αίμα αυτών των χρημάτων είναι ουκρανικό, το αίμα του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα, μέσω βιντεοσύνδεσης σε διάσκεψη δημάρχων στη Γενεύη.
«Δεν μπορείς να είσαι ολίγον έγκυος. Αυτή τη στιγμή ο πόλεμος είναι άσπρο και μαύρο. Είστε υπέρ της ειρήνης και στηρίζετε την Ουκρανία ή στηρίζετε τους επιτιθέμενους, τη Ρωσία;», πρόσθεσε στο μήνυμά του προς τους πολιτικούς.
Στην ίδια ομιλία, περιέγραψε τη «γενοκτονία των Ουκρανών» ύστερα από επίσκεψη σε πόλεις- δορυφόρους του Κιέβου, όπως η Μπούτσα, αυτή την εβδομάδα και ότι είδε πτώματα αμάχων, μεταξύ των οποίων και μιας μεγάλης γυναίκας. Ένα αυτοκίνητο με μια λευκή σημαία, επάνω στο οποίο ήταν γραμμένη η λέξη ‘παιδιά’, είχε δεχθεί πυρά και είχε αίμα στο εσωτερικό του, είπε, προσθέτοντας ότι οι αρχές αναζητούν πτώματα κατακτητών.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε κατηγορία που συνδέεται με τον θάνατο αμάχων και είπε ότι θα παρουσιάσει «εμπειρικές αποδείξεις» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα, που θα δείχνουν ότι οι δυνάμεις της δεν εμπλέκονταν.
Ο Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος, δήλωσε ότι η ζωή στην πρωτεύουσα βελτιώνεται και ότι κάποιοι επιστρέφουν στην πόλη αλλά περιέγραψε την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία ως «κρίσιμη». Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης του είχε πει ότι 5.000 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα εκεί, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.
Ο Κλίτσκο επανέλαβε το αίτημα για περισσότερα αμυντικά όπλα για την Ουκρανία, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης να το κάνει αυτό.
«Αυτός ο πόλεμος μπορεί να αγγίξει τον καθένα σε ευρωπαϊκές χώρες. Πού σταματούν οι φιλοδοξίες της Ρωσίας;», διερωτήθηκε.