Κίνητρα σε όσους φορείς του Δημοσίου πετύχουν το στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% και ποινές σε όσους επιμένουν να είναι σπάταλοι, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα υπουργεία, οι φορείς και οι Δήμοι που δεν πιάσουν το στόχο, θα δουν «ψαλίδι» στο κονδύλι των προσλήψεων, στα μπόνους υπαλλήλων και στις κρατικές επιδοτήσεις της επόμενης χρονιάς.
Οι μέχρι τώρα πάντως επιδόσεις του Δημοσίου δεν είναι ενθαρρυντικές. Δύο μήνες μετά την ανακοίνωσή του μέτρου, από 2.495 φορείς του Δημοσίου, μόλις… 221 φορείς έχουν καταχωρήσει στοιχεία στην σχετική πλατφόρμα του υπ. Εσωτερικών.
«Οταν έχουμε αυτή την ασύμμετρη συνθήκη, δεν μπορεί να μην πρωτοστατεί και να μην αποτελεί παράδειγμα το Δημόσιο στην εξοικονόμηση ενέργειας! Δεν ζητάμε κάτι περίπλοκο, παρά να ορίσουν ένα ενεργειακό υπεύθυνο, κάτι αρκετά απλό, συντήρηση των κλιματιστικών, όχι ανοικτά φώτα το βράδυ», ανέφερε ο υπ. Εσωτερικών Μ.Βορίδης, εξηγώντας ότι από τους 2.495 φορείς, οι περίπου 1800 συνδέονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην καρδιά των μέτρων, που ανακοίνωσαν οι υπουργοί ΠΕΝ Κ.Σκρέκας, Εσωτερικών, Μ.Βορίδης και ο αναπλ. υπ. Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης, με στόχο τη μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο, βρίσκεται ο ορισμός ενός διοικητικού - ενεργειακού υπευθύνου σε κάθε κτίριο (η υποχρέωση αυτή «τρέχει» από τον Ιούλιο), ο οποίος και θα μεριμνά για τα κλιματιστικά, τον φωτισμό, τις βελτιώσεις για καλύτερη ενεργειακή απόδοση, κ.ό.κ. Τα στοιχεία θα πρέπει να καταχωρούνται σε ένα ειδικό ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο και αναλόγως με τη συμμόρφωση κάθε φορέα,θα εφαρμόζονται κίνητρα και αντικίνητρα.
Κίνητρα και αντικίνητρα
Για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει τα μέτρα :
1. Δεν θα εντάσσεται στον προγραμματισμό νέων προσλήψεων του Σεπτεμβρίου, ενώ πιθανώς να εξαιρείται και από τον κύκλο του Οκτωβρίου.
2. Δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις δαπανών, τόσο για την καλυψη του ενεργειακού του κόστους, όσο και άλλου είδους. Το ίδιο θα ισχύει σε περίπτωση παράλειψης διορισμού διοικητικών και ενεργειακών υπευθύνων ή εφόσον αυτοί δεν κάνουν τα καθήκοντά τους.
3. Στην περίπτωση του οδικού φωτισμού, όσοι Δήμοι δεν επιτυγχάνουν το στόχο, τότε το κράτος δεν θα τους ενισχύσει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο.
4. Το μπόνους που εισπράττουν οι υπάλληλοι των φορεών του Δημοσίου συνδέεται πλέον με το στόχο για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10%.
5. Οσες υπηρεσίες θα επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από το στόχο, πχ 15%, θα ενισχύονται με επιπλέον ποσοστό στον προυπολογισμό του επόμενου έτους.
6. Στο πλαίσιο συστηματοποίησης της προσπάθειας, ειδικές ομάδες αναλυτών θα συνδράμουν και θα εκπαιδεύουν τους ενεργειακούς υπευθύνους που θα οριστούν στα κτίρια. Δημιουργείται ήδη help desk.
700 εκατ ευρώ ο ετήσιος λογαριασμός
Η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα. Η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο αντιστοιχεί στο 10,8% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας πανελλαδικά. Το ρεύμα κόστισε πέρυσι στο Δημόσιο 700 εκατ ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη. Και επειδή, στην πλειοψηφία του το ρεύμα παράγεται με το ακριβό φυσικό αέριο, αν επιτευχθεί η εξοικονόμηση, υπολογίζεται ότι το κράτος μπορεί να γλιτώσει μια πολύ μεγάλη δαπάνη, 12-14 πάνω σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Ιδιωτικός τομέας, νοικοκυριά
Σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας και από τα νοικοκυριά. Στο ερώτημα για τα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά, όπως και ως προς το αν εξετάζεται αλλαγή στο σημερινό μίγμα των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχήματα κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας, τα οποία θα είναι δίκαια και εστιασμένα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η κυβέρνηση εξετάζει την αλλαγή μίγματος των επιδοτήσεων στο ρεύμα με την επιβολή πλαφόν, ώστε να μην ενισχύονται οριζόντια οι πάντες και για το 100% της κατανάλωσης των κιλοβατωρών που «καίνε».
Η εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απλή. Ποια πρόνοια θα ληφθεί για όσους «καίνε» πολύ υψηλές ποσότητες ρεύματος, όχι επειδή διαμένουν σε βίλες ή ακριβά ακίνητα, αλλά για να θερμανθούν το χειμώνα; Επειδή δηλαδή κατοικούν σε πολυκατοικίες που έχουν κλείσει εδώ και χρόνια τις κεντρικές θερμάνσεις πετρελαίου και δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος να ζεσταθούν; Σήμερα, η κατανάλωσή τους σε ρεύμα επιδοτείται στο 100%. Εφόσον, αύριο μπει πλαφόν, θα βρεθούν ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων. Απάντηση στα ερωτήματα δεν έχει βρεθεί, για αυτό και η εφαρμογή του μέτρου θεωρείται δύσκολη.
Το κατά πόσο θα γίνουν τελικά δεκτές ή θα εγκαταλειφθούν παρόμοιες εισηγήσεις, παραμένει άγνωστο, πόσο μάλλον όταν το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Τα πάντα συνδέονται με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αν δεν ανακοινωθούν στις 14 Σεπτεμβρίου από την Φον Ντερ Λάινεν δραστικά μέτρα και ταυτόχρονα διακοπεί η ροή των ρωσικών ροών, τότε θα έρθει πιο κοντά η ενεργοποίηση προτάσεων, όπως το πλαφόν στην οριζόντια επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.