Διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε περίπτωση Brexit, εκτιμούν οικονομολόγοι

Διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε περίπτωση Brexit, εκτιμούν οικονομολόγοι

Η βρετανική οικονομία θα είναι σε χειρότερη θέση εάν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν ότι η χώρα τους θα πρέπει να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειονότητα των οικονομολόγων οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters και οι οποίοι εκτιμούν στο 40% την πιθανότητα μιας τέτοιας εξόδου.

Οι 27 από τους 28 οικονομολόγους της έρευνας που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι η Βρετανία θα υποστεί πλήγμα εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος – το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί έως τον Ιούνιο – είναι ότι η χώρα θα πρέπει να βγει από την ΕΕ. Ο μοναδικός οικονομολόγος που δεν συντάσσεται με τους υπόλοιπους υποστήριξε ότι η οικονομία δεν θα επηρεαστεί, όχι όμως ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Τα επιχειρήματα για την οικονομία έχουν κεντρική θέση στη συζήτηση για το λεγόμενο Brexit. Όσοι υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα πρέπει να βγει από την ΕΕ λένε ότι οι επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε λιγότερη γραφειοκρατία, ότι η χώρα θα είναι σε θέση να συνάπτει τις δικές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και πως οι χώρες που αυτή τη στιγμή είναι ευρωπαίοι εταίροι της δεν θα θελήσουν να πλήξουν το διμερές εμπόριο.

Ωστόσο αναλυτές σε κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου υποστηρίζουν ότι μια έξοδος θα συρρίκνωνε τη βρετανική οικονομία έως και 2% την επόμενη διετία και θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία.

Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους της έρευνας αναμένουν επιδείνωση του εμπορίου, με τη Βρετανία να προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια ευνοϊκή εμπορική συμφωνία με τους πρώην – όπως θα είναι στην περίπτωση εξόδου – ευρωπαίους εταίρους της αφού θα έχει απαρνηθεί τη συμμετοχή της στη μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, μια μικρή πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει διεύρυνση του βρετανικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, υπογραμμίζοντας έτσι έναν κίνδυνο που έχει επισημανθεί από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Βρετανία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πλούσιες οικονομίες. Ωστόσο οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι μια έξοδος από την ΕΕ θα μπορούσε να πλήξει τις προοπτικές της, εάν οι εξαγωγείς βρεθούν αντιμέτωποι με περισσότερους περιορισμούς, η αδύναμη λίρα καταστήσει τις εισαγωγές ακριβότερες και η αβεβαιότητα για την νέα μορφή της Βρετανίας περιορίσει τις επενδύσεις.

«Το αποτέλεσμα για Brexit θα με κάνει περισσότερο απαισιόδοξο για τις προοπτικές μας για την ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μεσοπρόθεσμα», σχολίασε ο Κώστας Μήλας, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Είπε ότι αυτό θα πυροδοτούσε «τεράστια» επενδυτική αβεβαιότητα και θα καθιστούσε ακριβότερη την έκδοση ομολόγων για τη βρετανική κυβέρνηση.

Εκτός από τον κίνδυνο να χάσει η Βρετανία την απρόσκοπτη πρόσβαση στον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, οι εταιρίες της ίσως δυσκολευθούν στο να αναζητήσουν στην υπόλοιπη ΕΕ υπαλλήλους για να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας. Η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να βρεθεί εκτός μιας ζώνης που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο της αξίας όλων των διασυνοριακών επενδύσεων.

Αν και κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει πτώση της λίρας και να καταστήσει τις βρετανικές εξαγωγές πιο ελκυστικές στο εξωτερικό, οι 23 από τους 28 οικονομολόγους αναμένουν ότι θα πλήξει το βρετανικό εμπόριο, ενώ 15 ερωτηθέντες είπαν ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ