«Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή προσπάθεια ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα», σημειώνουν διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας ως απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη δίκη του γραμματέα του Γενικού Προξενείου στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Με ανακοίνωσή του, χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για παραβίαση του δικαίου, αναφερόμενο στη δίκη του γραμματέα του Γενικού Προξενείου στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 5 ετών.
Υπενθυμίζεται πως στον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου επιβλήθηκε ποινή 5 ετών κάθειρξης, ενώ ποινή 4 χρόνων φυλάκισης επιβλήθηκε στον 54χρονο μάγειρα πολεμικού πλοίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Καταδικάζουμε την καταδίκη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας, ο οποίος εργάζεται στο Γενικό Προξενείο μας στη Ρόδο, σε βαριά φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της λεγόμενης κατασκοπείας, ως αποτέλεσμα της ακρόασης που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 , στο Λαϊκό Δικαστήριο Δωδεκανήσου Ορκωτών Ορκωτών στη Ρόδο.
» Με τη σύλληψη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε ότι στον ελληνικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί αβάσιμες ειδήσεις και αξιολογήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης στο κοινό και στη Δικαιοσύνη.
» Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί με τις διαδικαστικές παραβάσεις. Ο εισαγγελέας και η δικαστική επιτροπή έδρασαν με προκατειλημμένη στάση.
»Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας.
» Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στο ελληνικό εσωτερικό και διεθνές δίκαιο».