Το Βερολίνο εγκάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας και του επέδωσε ρητή διαμαρτυρία για τη σύλληψη ενός γερμανού πολίτη και άλλων πέντε ανθρώπων, ανάμεσά τους της επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν «ανατρεπτικές ενέργειες» στη χώρα και διατηρούσαν σχέσεις με τους επίδοξους πραξικοπηματίες του περυσινού Ιουλίου. Την εντολή έδωσε προσωπικά ο υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, ο οποίος μάλιστα διέκοψε τις διακοπές του και επιστρέφει αύριο στη Γερμανία, μετά την τροπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.
Η γερμανική κυβέρνηση τόνισε «ρητά και κατηγορηματικά» προς τον τούρκο διπλωμάτη ότι θεωρεί απαράδεκτη αυτή την ενέργεια και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Ανάλογη στάση τήρηση και η Ουάσινγκτον, με την εκπρόσωπο του State Department να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την σύλληψη έξη καθ'' όλα σεβαστών αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και απαιτούν την άμεση απελευθέρωσή τους».
Η υπόθεση των συλλήψεων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές -όπως το βέτο της Άγκυρας στην επίσκεψη γερμανών βουλευτών στους στρατιωτικούς που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά και η πρόσφατη απαγόρευση προεκλογικών συγκεντρώσεων επί γερμανικού εδάφους ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία.
Η ίδια η καγκελάριος Angela Merkel καταδίκασε τη νέα ενέργεια από τουρκικής πλευράς και τη χαρακτήρισε «αιτία για μεγάλη ανησυχία». Πολύ περισσότερο καθώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Βερολίνο, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συλληφθεί στην Τουρκία 22 πολίτες με γερμανική υπηκοότητα.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι και η Άγκυρα δεν στέκεται άπραγη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Die Zeit», οι τουρκικές αρχές έχουν παραδώσει στο Βερολίνο λίστα με 68 γερμανικές εταιρείες ή πρόσωπα για τα οποία θεωρεί ότι έχουν σχέσεις ή ακόμη και ενισχύουν τους επίδοξους πραξικοπηματίες -ανάμεσά τους είναι η Daimler και η BASF...