Συνάντηση όλων των υπουργών Εσωτερικών και Ασφάλειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά από πρόσκληση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα της ερχόμενη Τετάρτη 4 Μαΐου, προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα ασφάλειας, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP), στην οποία προεδρεύει η Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022.
Κεντρικό θέμα της διϋπουργικής συνάντησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας που αφορούν κυρίως στην διεθνή τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό, στο οργανωμένο έγκλημα, στην παράνομη μετανάστευση και στην εμπορία ανθρώπων (trafficking).
Ξεχωριστή θέση στην ατζέντα έχει το ουκρανικό ζήτημα, με έμφαση στις προκλήσεις που συνδέονται με τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του στην περιφερειακή ασφάλεια, θέτοντας στο επίκεντρο τα ζητήματα της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, την Τετάρτη, 4 Μαΐου, ενώ την Τρίτη, 3 Μαΐου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα υποδεχτεί τους υπουργούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα παραθέσει προς τιμήν τους δείπνο σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά εφέτος έχουν προσκληθεί από τον κ. Θεοδωρικάκο ως παρατηρητές οι Η.Π.Α., οι οποίες θα εκπροσωπηθούν από τον αξιωματούχο Τελωνειακής και Συνοριακής Ασφάλειας Paul Posner και τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ενισχύουμε τη στρατηγική διακρατικών συνεργασιών της Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ανέλαβε την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της SEECP. Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας είναι και ο τομέας «Ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας».
Ο κ. Θεοδωρικάκος, είχε επιμεληθεί και μία ακόμα δράση που συμπεριελάμβανε μια προπαρασκευαστική συνάντηση εμπειρογνωμόνων, πριν την διϋπουργική, αλλά ακυρώθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι η «Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP)» ιδρύθηκε το 1996 και αποτελεί το μόνο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, στο οποίο μετέχουν αποκλειστικά όλες οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και το Κόσσοβο.
Πέραν της Ελλάδας, συμμετέχουν οι ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στόχος της SEECP είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με συνεργασία στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονομίας.
Μέχρι χθες για τη συνάντηση στην Αθήνα είχαν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι ακόλουθες αντιπροσωπείες:
Ø Αλβανία - συμμετοχή υπουργού.
Ø Βοσνία και Ερζεγοβίνη - συμμετοχή υπουργού
Ø Βουλγαρία - συμμετοχή υφυπουργού (ο υπουργός φοβάται τα αεροπλάνα)
Ø Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας - συμμετοχή υπουργού
Ø Κόσσοβο - συμμετοχή υπουργού
Ø Κροατία - συμμετοχή πρέσβη
Ø Σερβία - συμμετοχή υπουργού
Ø Σλοβενία - συμμετοχή γενικού γραμματέα υπουργείου Εσωτερικών.