Το δόγμα της «γέφυρας» μεταξύ Δύσης και Ανατολής θέλει για την Ελλάδα ο Τσίπρας

Το δόγμα της «γέφυρας» μεταξύ Δύσης και Ανατολής θέλει για την Ελλάδα ο Τσίπρας

Να ακολουθήσει η χώρα το δόγμα της... γέφυρας μεταξύ Δύσης και Ανατολής και να μην πάρει θέση ζητά ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία υποστηρίζει πως δεν πρέπει η Ελλάδα να είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Παράλληλα εμμένει στη λογική της απόδοσης των ευθυνών για την ακρίβεια και την κρίση στην ενέργεια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και αυτό την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναδεικνύει τους σχεδιασμούς Πούτιν ειδικά σε ότι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου.

Μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ««εξαιρετικά ανησυχητικές» εξελίξεις, «με σοβαρότατες παγκόσμιες επιπτώσεις» τονίζοντας πως «χθες ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο» και συνέχισε λέγοντας πως «διαμορφώνεται ένας σφοδρός οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση. Γεγονός που θα επιδεινώσει την ήδη γενικευμένη ενεργειακή κρίση και συνεπακόλουθα τη κρίσης ακρίβειας σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα».

Εκφράζοντας ανησυχία «για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χώρα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αστάθειας» επανέλαβε ότι «η τελευταία εξέλιξη θα επιδεινώσει την ήδη σφοδρή κρίση στην οποία έχουμε βρεθεί με ευθύνη Μητσοτάκη, πριν πυκνώσουν τα πολεμικά σύννεφα στην Ουκρανία» υποστηρίζοντας πως «μετά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία δε θα έχουμε απλά κρίση ακρίβειας αλλά ουσιαστική αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, να ανταπεξέλθουν, εάν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις. Και σοβαρότατο κίνδυνο ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας».

Εντύπωση προκάλεσε όμως η αναφορά του με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατ επέκταση η Ελλάδα. Μίλησε για μία «στάση αρχών» και κάλεσε τα στελέχη «Να εξηγήσουμε με θάρρος στον κόσμο, ότι ακριβώς επειδή οι εξελίξεις είναι αυτές που είναι, η χώρα δεν μπορεί να έχει ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής το «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης προς την Ανατολή, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά πρέπει, ιδιαίτερα τώρα, να παραμείνει και να ενισχύσει το δόγμα της «γέφυρας» ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, του «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή»

Ουσιαστικά υποστήριξε πως η χώρα δεν πρέπει να πάρει θέση έναντι του αναθεωρητισμού του Πούτιν παρά το γεγονός πως ο ίδιος στη συνέχεια σημείωσε ότι η Τουρκία «από τις εξελίξεις αυτές ενδεχομένως θα βγει ενισχυμένη», διότι «ο Ερντογάν έχει βρει μία ευκαιρία μέσα από αυτή την κρίση να δείξει στις ΗΠΑ πόσο χρήσιμος τους είναι».

«Η θέση μας απέναντι στην Τουρκία, λοιπόν, πρέπει να είναι σαφής. Σαφείς κόκκινες γραμμές, υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, απόρριψη της ρητορικής του αναθεωρητισμού των Διεθνών Συνθηκών αλλά ταυτόχρονα και διάλογος και διπλωματία και αναζήτηση δυνατοτήτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως όταν βρισκόμαστε σε μία συγκυρία παγκόσμιας αστάθειας».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος ζητώντας να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης ζητώντας να σταματήσουν «Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες» που όπως είπε «δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας αλλά στοιχείο διαλυτικό». Μάλιστα ζήτησε να εξουσιοδοτηθούν η γραμματέας του κόμματος και της ΚΟ προκειμένου όποιο μέλος «σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας». Αναστολής όμως και όχι διαγραφής. αναστολής που όπως είπε να ισχύσει «τουλάχιστον, μέχρι το συνέδριο».