Πέντε ασθενοφόρα δώρισε στην Ελλάδα η Ομοσπονδία Εθελοντών Σαμαρειτών της Γερμανίας, προκειμένου να χρησιμοιποιηθούν στο έργο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα. Τα ασθενοφόρα παρελήφθησαν σε ειδική τελετή, στο Ζάππειο, με τη φροντίδα της Ελληνο-γερμανικής Συνέλευσης και θα διατεθούν στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στους δήμους Σάμου και Παιονίας.
Η παράδοση της δωρεάς έγινε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εθελοντών Σαμαρειτών, ευρωβουλευτή Knut Fleckenstein, παρουσία του επιτετραμμένου της γερμανικής πρεσβείας, Κlemens Semtner, και του συντονιστή δημάρχων της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Frank Edelmann.
Όπως σημείωσε κατά την παραλαβή των οχημάτων ο πρόεδρος του ΙΣΑ και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, «η δωρεά αυτή έρχεται να συμπληρώσει μέρος των μεγάλων αναγκών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας, που καλούνται να καλύψουν σήμερα ελληνικοί δήμοι, στους οποίους υπάρχουν σημεία υποδοχής προσφύγων και μεταναστών».
Ο κ. Fleckenstein από την πλευρά του τόνισε ότι «πρόκειται για χειρονομία αλληλεγγύης, μικρή συνεισφορά στην Ελλάδα που δοκιμάζεται με την προσφυγική κρίση», ενώ ο κ. Semtner, αφού αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συνδρομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) και του υφυπουργού Εργασίας, επιτετραμμένου της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ), Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ, πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δέχεται μια τεράστια κρίση που δεν θα μπορούσε να είχε διανοηθεί και δυστυχώς, οι κυβερνήσεις των 28 χωρών της ΕΕ δεν καταφέρνουν να χαράξουν μια κοινή πολιτική. Η Ελλάδα καλείται να σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάρος, κάτι το οποίο η Γερμανία αναγνωρίζει. Η δωρεά αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι ασπάζονται τις αξίες της αλληλεγγύης και ενωμένοι μπορούν να κάνουν πολλά».
Ο γενικός διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Κωστής Δήμτσας, ανέφερε: «Η χώρα μας σηκώνει τον σταυρό της ανθρωπιστικής κρίσης που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση και τώρα σηκώνει και τα βάρη του προσφυγικού ρεύματος. Οι Έλληνες εθελοντές δεν επέτρεψαν να γίνει το Αιγαίο ένας μεγάλος τάφος προσφύγων, ενώ ο Χριστιανισμός ενώθηκε για να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα».
Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, υπογράμμισε ότι: «Οι δομές υγείας δοκιμάζονται σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση των νοσοκομείων και των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και άμεση ανάγκη για ιατροφαρμακευτικό υλικό. Κάνουμε δραματική έκκληση να συσταθεί επειγόντως ιατροδικαστική υπηρεσία στο Β. Αιγαίο».
Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, είπε: «Τεράστια προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στον Κόμβο Υποδοχής Προσφύγων και Μεταναστών. Επίσης δεν έχει προβλεφτεί σύστημα για την αποκομιδή των απορριμμάτων με αποτέλεσμα το νησί να έχει κατακλυστεί από τα υλικά συσκευασίας. Ενώ δεν έχει προβλεφτεί και ασφαλές δίκτυο οδικής μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών».
Τέλος, ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου και του νοσοκομείου του Κιλκίς όπου παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά και παραϊατρικά είδη. «Ένας δήμος συνεπικουρούμενος με τις ΜΚΟ, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επίσημη Πολιτεία που οφείλει να μας στηρίξει πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη» εξήγησε.
Σημειώνεται ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή την γερμανική πλευρά εκφραστεί μια τέτοια επιθυμία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ