Τα χαρτιά τους ξεδιπλώνουν στο Liberal.gr δύο μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΠΑΔΑ, Άλκης Βατόπουλος και η καθηγήτρια παιδιατρικής και παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Μαρίζα Τσολιά. Οι δύο ειδικοί εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, λένε αν «δούλεψε» ή όχι μέχρι τώρα το lockdown, τι πιστεύουν ότι θα συμβεί τις επόμενες μέρες και ποιες είναι οι προτεραιότητες στα επικείμενα ανοίγματα.
Προβληματισμένος εμφανίζεται ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την πορεία της πανδημίας, μετά το 10ημερο lockdown στην Αττική. Όπως ο ίδιος λέει η κατάσταση είναι ρευστή με τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορoνοϊού να αλλάζουν τα δεδομένα, λειτουργώντας σαν ένας απρόβλεπτος συντελεστής.
Στην ερώτηση αν το δεκαήμερο lockdown πέτυχε τον στόχο του, επισημαίνει πως η απάντηση εξαρτάται από το ποιος ήταν εξαρχής ο στόχος. Αν η προσπάθεια ήταν να καταπνίξουμε τη διασπορά, να εξαφανίσουμε τον ιό, τότε δεν πετύχαμε.
Αν ο στόχος ήταν να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα οδηγούσε σε αφόρητη πίεση στις ΜΕΘ, τότε ναι προς ώρας πετύχαμε. Εφόσον τα στοιχεία δείξουν πως εξακολουθεί να υπάρχει συγκράτηση των κρουσμάτων, τότε σε συνδυασμό με την ομαλή πρόοδο των εμβολιασμών, θα μπορούμε να προσδοκούμε σε μια καλύτερη πορεία, τόνισε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολισμού των ηλικιωμένων και των ευπαθών.
Για την επόμενη ημέρα, αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, με τον αστάθμητο παράγοντα των μεταλλάξεων να εντείνει τον σκεπτικισμό του. Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα αξιολογήσει, θα κρίνει αν θα απαιτηθεί ή όχι παράταση των μέτρων και θα αποφανθεί για το τι μέλει γενέσθαι, όπως λέει ο καθηγητής Μικροβιολογίας γνωρίζοντας πως από τα χείλη όλων μας κρέμονται δεκάδες ερωτήματα, που αφορούν ενδεχόμενα ανοίγματα στην Εκπαίδευση, στις αθλητικές δραστηριότητες, στο λιανεμπόριο και σε άλλες πτυχές της Οικονομικής ζωής.
Για τον καθηγητή Άλκη Βατόπουλο, όπως και για την πλειοψηφία της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, το άνοιγμα της Εκπαίδευσης και η ασφαλής επιστροφή των μαθητών στα σχολεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Προτεραιότητα στα σχολεία δίνει και η Μαρίζα Τσολιά καθηγήτρια παιδιατρικής και παιδιατρικής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας:
«Τα σχολεία σαφώς και δεν οδηγούν την πανδημία, η επίδραση τους στην διασπορά της Covid είναι μικρή και πρέπει να ανοίξουν γιατί έχει γίνει ήδη μεγάλη ζημιά στα παιδιά».
Βέβαια, πρέπει να αποσυμφορηθούν λίγο οι κλίνες ΜΕΘ, δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία αν έχουμε κατειλημμένο το 80% έως το 85% των κλινών της Εντατικής οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τις αρχές Μαρτίου, λέει η Μ. Τσολιά, εκτιμώντας πως τις προσεχείς ημέρες θα δούμε μια ήπια αύξηση στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, προτού επέλθει η αποκλιμάκωση. Όπως η ίδια εξηγεί, όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται σε κλινικές Covid κόλλησαν στην οικογένεια -όχι στο σχολείο- κι αυτή τη στιγμή κύρια εστία μετάδοσης της Covid είναι οι εργασιακοί χώροι.
«Εκεί κολλούν κορoνοϊό άνθρωποι ηλικίας 25-50 ετών και τον μεταφέρουν στο σπίτι, όπου η διασπορά συνεχίζεται ενδοοικογενειακά. Συνεπώς, τα περιοριστικά μέτρα δεν αρκούν να για ανακόψουμε τη δυναμική του φαινομένου. Χρειαζόμαστε testing, testing, testing, ειδικά στους εργασιακούς χώρους», επισημαίνει η καθηγήτρια Μ. Τσολιά και προσθέτει πως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου -πρώτα με τον δοκιμασμένο τρόπο του click away και μετά με το click in shop αποτελεί βασική προτεραιότητα στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, καθώς το 45% της Οικονομίας μας στηρίζεται στο λιανεμπόριο.