Για αντιδημοκρατική κίνηση εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή της χθεσινή της επέμβαση προκειμένου να μην τυπωθούν εφημερίδες, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Δράση.
"Η δικαιοσύνη θα έπρεπε να είχε ήδη παρέμβει" αναφέρει, ενώ μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει απαράδεκτο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και επισημαίνει ότι η κατάργηση του αγγελιόσημου είναι κάτι που θα έπρεπε να ζητά η ίδια η συνδικαλιστική οργάνωση του δημοσιογραφικού κλάδου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δράσης έχει ως εξής:
"Το δικαίωμα στην απεργία, μία κατάκτηση των δημοκρατικών κοινωνιών, είναι ατομικό και εξασκείται ύστερα από προσωπική απόφαση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιβάλλεται σε ανθρώπους που δεν το επιθυμούν.
Η χθεσινοβραδινή επέμβαση της ΕΣΗΕΑ στα πιεστήρια όπου τυπώνονταν εφημερίδες των οποίων οι δημοσιογράφοι είχαν επιλέξει να εργαστούν είναι απολύτως αντιδημοκρατική (αναμενόμενη όμως από ένα σωματείο που τιμωρεί τα μέλη του επειδή έχουν μη αρεστή γνώμη). Η δικαιοσύνη θα έπρεπε να είχε ήδη παρέμβει.
Η ΕΣΗΕΑ έχει κηρύξει απεργία επειδή από σπόντα, σε ένα κατά τα άλλα απαράδεκτο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση φέρνει ένα σωστό μέτρο: την κατάργηση του επονείδιστου αγγελιοσήμου, δηλαδή του φόρου με τον οποίο επιβαρύνονται όλοι οι διαφημιζόμενοι και, κατ' επέκταση, οι καταναλωτές, υπέρ των εργοδοτικών εισφορών των δημοσιογράφων.
Το αγγελιόσημο:
- Επιβαρύνει, όπως όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων, το σύνολο της κοινωνίας υπέρ μιας συγκεκριμένης προνομιούχου ομάδας (των εργοδοτών ΜΜΕ άμεσα και έμμεσα των δημοσιογράφων)
- Οδηγεί σε εξάρτηση του Τύπου από τις εκάστοτε κυβερνήσεις
- Στρεβλώνει την αγορά, καθώς δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι μέλη της ΕΣΗΕΑ.
Για τους λόγους αυτούς, μία σοβαρή συνδικαλιστική οργάνωση θα έπρεπε να ζητά την κατάργησή του, η οποία ορθώς προβλέπεται σε διαδοχικά μνημόνια. Στην Ελλάδα μία τέτοια σοβαρή συνδικαλιστική οργάνωση αναζητείται - όχι μόνον στον χώρο του Τύπου".