Την παραίτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, ζητά με ανακοίνωσή της η Δράση.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κ. Θάνου πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, ως επικεφαλής της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων «παραβίασε ευθέως το Σύνταγμα με την αποχή διαρκείας που κήρυξαν οι δικαστές», ενώ μετά τον διορισμό της προέβη σε «πολύ σοβαρά ατοπήματα», όπως οι επιστολές της προς τους ομολόγους της Ευρωπαίους δικαστές και η μήνυση που υπέβαλε κατά του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Σταύρου Τσακυράκη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Δράσης αναφέρει:
«Η Δράση από καιρό έχει διαφωνήσει με τις ενέργειες της κυρίας Θάνου. Πριν την ανάληψη των καθηκόντων της, ως επικεφαλής της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παραβίασε ευθέως το Σύνταγμα με την αποχή διαρκείας που κήρυξαν οι δικαστές. Επίσης, ανήκει στους δικαστές οι οποίοι συστηματικά πολιτικολογούν. Τον Οκτώβριο του 2014 σε πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο, καταφέρθηκε εναντίον της τότε κυβέρνησης, ως «κυβέρνησης κράτους απολυταρχικού» και τον Φεβρουάριο του 2015 έστειλε επιστολή στήριξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. Η συνδικαλιστική και δικαστική της παρουσία συνδέεται επίσης με την συστηματική αύξηση των δημοσίων δαπανών, που καταστρέφει ό,τι έχει απομείνει από την ιδιωτική οικονομία, γεγονός για το οποίο είχε αποσπάσει και το δημόσιο έπαινο του κ. Καμένου (23/10/012).
Εν συνεχεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη διόρισε πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Μετά τον διορισμό της προέβη στα εξής πολύ σοβαρά ατοπήματα:
- Το πρώτο είναι η γνωστή επιστολή πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου προς τους ομολόγους της Ευρωπαίους δικαστές όταν κατά τρόπο ανεπίτρεπτο για δικαστικό πολιτικολόγησε δημοσίως.
- Το δεύτερο είναι η επανάληψη του ιδίου σοβαρού λάθους με νέα επιστολή της προς του ομολόγους της.
- Το τρίτο και ακόμη χειρότερο είναι ότι επιχειρεί να κινητοποιήσει τη δικαιοσύνη, που πλέον είναι υπό τον πειθαρχικό της έλεγχο, για να τιμωρήσει τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρο Τσακυράκη που τόλμησε να της ασκήσει κριτική.
Κατόπιν αυτών αναρωτιέται κάποιος τι κύρος μπορεί να έχει η Δικαιοσύνη, η οποία αποστολή έχει την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, όταν επιδιώκεται να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός της κατά παράβαση μιας σειράς συνταγματικών διατάξεων και της νομολογίας του ΕΔΑΔ για να εξυπηρετήσει την προσωπική ατζέντα της επικεφαλής της. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η απαίτηση μιας δικαστικής λειτουργού όχι μόνο να έχει το δικαίωμα να εκφράζεται δημόσια για θέματα πολιτικά, αλλά να απαγορεύεται και να διώκεται οποιαδήποτε κριτική της ασκείται για τις πολιτικές θέσεις της.
Αν η κ. Θάνου θέλει να πολιτικολογεί και να μηνύει όσους της ασκούν κριτική υπάρχει ένας και μόνο ένας τρόπος για να μην θεωρηθεί ότι η Δικαιοσύνη αντί για ανεξάρτητη λειτουργεί ως προσωπικός μηχανισμός της επικεφαλής της: η άμεση παραίτησή της».