Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου κ. Μανώλη Γραφάκου, για το οξύτατο πρόβλημα που έχει η Κέρκυρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων της.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τρεις Βουλευτές του νομού, κ. Στέφανος Γκίκας, κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα. Ρόδη Κράτσα, οι Δήμαρχοι Μερόπη Υδραίου της Κεντρικής Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Λέσσης της Νότιας Κέρκυρας και Γιώργος Μαχειμάρης της Βόρειας Κέρκυρας.
Συμμετείχαν επίσης στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, του ΥΜΕΠΕΡΡΑ, του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και των ανάδοχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.
Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει σήμερα η Κέρκυρα, καθώς επιδρά αρνητικά στην καθημερινότητα των πολιτών και πλήττει σημαντικά την τουριστική εικόνα του. Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από διάλογο που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι κύριοι άξονες του σχεδίου που συμφωνήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους είναι:
- Η ταχεία δρομολόγηση της μόνιμης και οριστικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων με τη δημιουργία της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Τεμπλόνι. Αρχές του 2020 το έργο θα δημοπρατηθεί, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2022.
- Άμεσα σοβαρή ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τάχιστη δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων. Έτσι θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα πρέπει να οδηγηθούν προς επεξεργασία.
- Τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία από το τέλος του 2019, μέχρι τέλος 2022 θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, προς επεξεργασία, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της μονάδας. Προϋπόθεση είναι η λήψη της σχετικής απόφαση περί αποδοχής από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ.
- Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών, από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης από σήμερα μέχρι τέλος 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.
Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων που έχει το νησί, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, θα εξειδικεύσουν άμεσα τις επόμενες δράσεις τους για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν.