Το «μαύρο» ρεκόρ των 421 διασωληνωμένων την Κυριακή ήρθε μία μέρα μετά από το αρνητικό ρεκόρ των 4.696 κρουσμάτων του Σαββάτου. Τα νέα για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα δεν είναι καλά.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνεται διαρκώς, στις δε ΜΕΘ γίνεται ασφυκτική. Στις αρχές της εβδομάδας, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη οδηγούσε εκ νέου σε «μονοθεματικό» ΕΣΥ, με τη μετατροπή του «Αγίου Δημητρίου» σε νοσοκομείο αποκλειστικά COVID.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδιώκει να ενισχύσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς και ταυτόχρονα, επενδύει στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με τη διάθεση 296 κλινών σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών COVID αλλά και ασθενών με άλλες παθήσεις.
Μετά και το ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι ως προς την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
«Καμπανάκι» από επιστήμονες
Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου είναι τέτοια, που πλέον το σκοτεινό σενάριο για τουλάχιστον 5.000 κρούσματα μοιάζει ρεαλιστικό. Το καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας κρούουν οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο Ν. Τζανάκης προέβλεψε «μέσα στον Νοέμβριο πάνω από 4.000 κρούσματα, κάποιες μέρες και 5.000», μιλώντας στο Open.
Την ίδια ώρα, στον ΣΚΑΪ, ο Δ. Σαρηγιάννης σημείωνε πως «ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα».
Μάλιστα, συνέστησε και self test μία φορά την εβδομάδα σε εμβολιασμένους τονίζοντας πως πρέπει να χορηγούνται δωρεάν είτε από το κράτος, είτε από τους εργοδότες.
Η πληρότητα στις ΜΕΘ
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7%, ενώ στην Αθήνα το 75%.
Στάθηκε επίσης στη σημασία της τρίτης εμβολιαστικής δόσης, καθώς όπως είπε η χορήγησή της είναι κρίσιμη ειδικά για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα: «Κάνουμε έκκληση να εμβολιαστούν για τη δική τους ασφάλεια», τόνισε.
Νέα μέτρα
Υπό τα δεδομένα αυτά, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας πρόκειται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τη λήψη νέων μέτρων τις επόμενες μέρες.
Στο «μικροσκόπιο» των υπό εξέταση μέτρων βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, οι «κόκκινες» περιοχές, αλλά και όσοι πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία.