Δύο παίκτες θετικοί στον κορονοϊό τέσσερις μέρες μετά το «μπλόκο» στο Ελ. Βενιζέλος
Γαλατάσαραϊ

Δύο παίκτες θετικοί στον κορονοϊό τέσσερις μέρες μετά το «μπλόκο» στο Ελ. Βενιζέλος

Πρόβλημα προέκυψε στην προετοιμασία της Γαλατάσαραϊ ενόψει της νέας σεζόν, καθώς η ποδοσφαιρική ομάδα γνωστοποίησε χθες βράδυ ότι στις τάξεις της εντοπίστηκαν δύο θετικά κρούσματα κορονοϊού, τέσσερις μόλις ημέρες μετά το «μπλόκο» των ελληνικών Αρχών στο «Ελ. Βενιζέλος», σε ένα υγειονομικό ζήτημα που οι Τούρκοι εργαλειοποίησαν πολιτικά στο έπακρο.

Μάλιστα ο έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για το θέμα που δημιουργήθηκε, ενώ μέχρι και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ασχολήθηκε τότε με το θέμα, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη στάση της Ελλάδας», ενώ είχε επιπροσθέτως και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Δένδια, σύμφωνα με το TRT.

Πιο αναλυτικά, χθες, ο τουρκικός σύλλογος με μια λιτή ανακοίνωση στο twitter γνωστοποίησε ότι δύο ποδοσφαιριστές της διαγνώστηκαν με κορονοϊό μετά από τεστ PCR. «Οι δοκιμές Covid-19 PCR που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στους ποδοσφαιριστές της ομάδας της Γαλατάσαραϊ, το τεχνικό τιμ, τους υπαλλήλους μας και το διοικητικό προσωπικό έχουν ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι δύο από τους παίκτες μας είναι θετικοί. Ήδη έχει εφαρμοστεί το υγειονομικό πρωτόκολλο», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική ομάδα είχε προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα της 12ης Ιουλίου προκειμένου να δώσει φιλική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Εκεί, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την τουρκική αποστολή να υποβληθεί σε ελέγχους rapid tests, όπως ορίζει η ΚΥΑ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα.

Εντούτοις, οι υπεύθυνοι της Γαλατασαράϊ ήταν κατηγορηματικοί, αντιδρώντας μάλιστα έντονα. Μετά από επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση και την ομοσπονδία και αναμονή 2 ωρών στο αεροδρόμιο αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η τουρκική ομάδα έκανε λόγο για διάκριση από την ελληνική πλευρά, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο συμπεριφοράς «αλαζονικό και ακατάλληλο». Υπογράμμισαν, δε, ότι περιμένουν συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές.

«Εξ ονόματος της χώρας μας, περιμένουμε μια συγγνώμη από τις ελληνικές αρχές και τους αξιωματούχους για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κράτος και τους αξιωματούχους της τουρκικής δημοκρατίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών που δεν μας άφησε μόνους από την πρώτη στιγμή του συμβάντος, ήταν σε επαφή με την αποστολή και προσπάθησε να λύσει το πρόβλημα με φιλικά και διπλωματικά μέσα», επισήμαναν μεταξύ άλλων.

Το «όχι» του Νίκου Χαρδαλιά στη Γαλατάσαραϊ

Στη συνέχεια, εξηγήσεις για το τι ακριβώς συνέβη με την Γαλατασαράϊ στο αεροδρομίο «Ελ. Βενιζέλος», έδωσε με ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλη την αποστολή της Γαλατασαράϊ, η οποία αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test.

«Ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Γαλατασαράϊ δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3, όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου», ανέφερε η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας.

«Στην περίπτωση της Γαλατασαράϊ, το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Δεδομένης της άρνησής τους, με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας», τόνιζε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χαρδαλιάς.