Οι συνεχείς μετασεισμοί κρατούν σε εγρήγορση τους κατοίκους της Εύβοιας που πέρασαν μια δύσκολη νύχτα δεδομένου ότι οι σεισμολόγοι αναφέρουν ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν είναι σε θέση να πουν αν η δόνηση 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στα Ψαχνά ήταν ο κύριος σεισμός.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 70 μετασεισμοί ενώ -όπως είπε- υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα.
O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο πριν από τον σεισμό στα Ψαχνά δεν είχαν σημειωθεί προσεισμοί. Ξεκινάει με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα 24ωρο με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.
Σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.
Επίσης σήμερα αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους δεν πρόκειται για την ίδια εστία που έδωσε την έντονη σεισμική δραστηριότητα την προηγούμενη περίοδο αλλά πρόκειται για ένα παλαιότερο ρήγμα που το 2003 είχε δώσει σεισμό 5,3 Ρίχτερ.
Ο κ. Βασίλης Καραστάθης, αναπληρωτής διευθυντής του γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρει: «Έγινε σε μια περιοχή που αρκετές φορές μας έχει απασχολήσει με σεισμούς με μεγέθη της τάξης αυτής, οπότε εξ αυτού του γεγονότος δεν αποτελεί έκπληξη να έχουμε ένα σεισμό σε αυτή την περιοχή» και συνεχίζει: «Στο παρελθόν υπήρχαν και άλλες ακολουθίες, το 2003, 2009, 2010. Υπάρχει δηλαδή ένα ιστορικό το οποίο υποστηρίζει καλά μια σεισμικότητα με μεγέθη της τάξης αυτής. Αυτή η περιοχή που διεγέρθηκε τώρα δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή που είναι κοντά στη Νέα Στύρα».
Ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, κ. Μανώλης Σκορδίλης, τόνισε στην ΕΡΤ3: «Η προσοχή μας εντοπίζεται στο να μπορέσουμε να εντοπίσουμε ακριβώς τις διαστάσεις του συγκεκριμένου σεισμικού ρήγματος, για να το κάνουμε αυτό όμως θέλουμε δεδομένα αρκετά ενός με δύο 24ωρων για να μπορέσουμε να δούμε πιο καθαρά την εικόνα της συγκεκριμένης σεισμικής διέγερσης».
Αμέσως μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξετάσει το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.
«Δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες στις αρχές και στην Περιφέρεια προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα και να επανεξετάσουν το σχέδιο εγκέλαδος 2» τόνισε ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ.
Στους πολίτες συστήνεται:
(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες
(β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους για προστασία από πτώση αντικειμένων.
Αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμηση Σεισμικού Κινδύνου.
Παπαζάχος: Προσοχή, όχι πανικός
Χρειάζεται προσοχή αλλά όχι ιδιαίτερος πανικός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι " είναι μια περιοχή γνωστή και εκεί υπάρχει το γνωστό ρήγμα των Ψαχνών.Θεωρητικά το ρήγμα αυτό έχει μια δυνατότητα να δώσει σεισμό ακόμη και έξι Ρίχτερ αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.Αντίθετα, μέχρι τώρα το ρήγμα αυτό έχει κινηθεί διαφορετικά όπως για παράδειγμα το 2008 όπου σημειώνονταν μικροσεισμοί για περίπου για ένα χρόνο".
Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε στους κατοίκους "να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τις οδηγίες και δεν χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος πανικός".
Ε. Λέκκας: Δεν είναι πιθανή η ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας απέκλεισε την ενεργοποίηση κάποιου άλλου ρήγματος στην περιοχή.
«Σαν επιτροπή το αποκλείουμε, δεδομένου ότι για να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο ρήγμα γειτονικό της περιοχής και κυρίως της Αταλάντης, γιατί η Αταλάντη είναι πολύ κοντά, θα έπρεπε να υπάρχει ένας σεισμός της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ και πάνω για να υπάρχει η διάχυση της δραστηριότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.
«Ο σεισμός έγινε πιο αισθητός στα Ψαχνά και βεβαίως στη Χαλκίδα, αλλά και στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής. Δεδομένου ότι υπήρχε μια διάχυση της σεισμικής ενέργειας προς την Αττική, ίσως και μία κατευθυντικότητα προς τα εκεί. Εκείνο το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε σαν κύριο μέλημα και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον «Εγκέλαδο 2», δηλαδή τα σχέδια με όλους τους φορείς εδώ (στα Ψαχνά)», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Διαβάστε επίσης: Άγνωστο αν ήταν ο κύριος σεισμός στα Ψαχνά