Μια ακόμη παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται ενόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών ενέργειας σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης
Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στη κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Ξαναγράφεται το σχέδιο μείωσης κατανάλωσης αερίου - Τι ζητάει η Ελλάδα
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να αμβλύνουν το σχέδιο της Κομισιόν να απαιτήσει από αυτές να χρησιμοποιούν λιγότερο φυσικό αέριο καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν χειμώνα αβέβαιων προμηθειών από τον κύριο προμηθευτή φυσικού αερίου, τη Ρωσία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να μειώσουν το καθένα τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Ο στόχος θα ήταν εθελοντικός, αλλά η Επιτροπή θα μπορούσε να τον καταστήσει δεσμευτικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την παροχή αερίου.
Οι Βρυξέλλες προέτρεψαν τις χώρες να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου τώρα για να συμβάλουν στην πλήρωση της αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα και προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου. Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ αντιμετώπισε αντίσταση από μια σειρά κυβερνήσεων, με ορισμένες να δηλώνουν κατηγορηματικά κατά των δεσμευτικών περικοπών και άλλες απρόθυμες να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ελέγχουν τη χρήση της ενέργειας τους.
Διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ αναμενόταν να συζητήσουν σήμερα μια αναθεωρημένη πρόταση η οποία ωστόσο, όπως επισημαίνει διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται στο Reuters, δεν θα πρέπει να αποδυναμωθεί τόσο που να μοιάζει «τίγρη χωρίς δόντια».
Πάντως, η πρόταση που είδε το Reuters, φέρεται να διατηρεί τον εθελοντικό στόχο για όλες τις χώρες να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά θέτει διαφορετικούς υποχρεωτικούς στόχους.
Η τελευταία πρόταση, που συντάχθηκε από την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία προεδρεύει επί του παρόντος στις συνεδριάσεις των χωρών της ΕΕ, προσφέρει μια σειρά εξαιρέσεων από τον δεσμευτικό στόχο για χρήση λιγότερου αερίου. Συγκεκριμένα, οι χώρες που δεν συνδέονται με τα δίκτυα φυσικού αερίου της ΕΕ, όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα, θα μπορούσαν να εξαιρεθούν, και εκείνες με μεγάλους όγκους αποθηκευμένου φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους στόχους για τον περιορισμό της ζήτησης.
Τα κράτη που εξάγουν φυσικό αέριο σε άλλες χώρες θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους στόχους, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία δε βασίζεται στη Ρωσία για φυσικό αέριο και ήταν από τους πιο σθεναρούς αντιπάλους της πρότασης της ΕΕ.
Θα μπορούσαν επίσης να εξαιρεθούν κρίσιμοι τομείς όπως τα χημικά και ο χάλυβας. Η νέα πρόταση θέτει τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι την Επιτροπή υπεύθυνες για τη διαδικασία για να γίνει ο στόχος δεσμευτικός, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας από τις χώρες.
Διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τελευταίο προσχέδιο, με κάποιους να το χαιρετίζουν και άλλους να ανησυχούν για τον μεγάλο αριθμό εξαιρέσεων. Οι υπουργοί Ενέργειας θα επιχειρήσουν να το εγκρίνουν αύριο. Η πρόταση χρειάζεται έγκριση από ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον 15 χωρών της ΕΕ για να γίνει νόμος.
Η θέση της Ελλάδας
«Η πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια μείωση 15% δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας» δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενόψει της αυριανής έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από τη μείωση και η βάση σύγκρισης να είναι η προηγούμενη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της πενταετίας».
Υπενθύμισε, πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα. «Εμείς αυτό που θα συζητούσαμε θα ήταν η βάση σύγκρισης να ήταν η περασμένη χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας. Θεωρούμε ότι η πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι μία πρόταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας», τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Γιάννης Οικονόμου: «Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ομολόγους του με αξιωματούχους της ευρωπαϊκής επιτροπής. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις απόψεις αυτές και κάθε ιδέα και κάθε πρόταση που έχουμε και που είμαστε πεπεισμένοι ότι συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα τη μοιραζόμαστε και με τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης αλλά και με τους αρμόδιους αξιωματούχους της ευρωπαϊκής επιτροπής».