Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Τουρκία επισφράγισαν τη συμφωνία για την επιστροφή των μεταναστών που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στην Ευρώπη, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Donald Tusk μιλώντας για ομόφωνη απόφαση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu.
Now unanimous agreement between all EU HoSG and Turkey''s PM on EU-Turkey Statement
— Donald Tusk (@eucopresident) March 18,
Την ικανοποίηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εξέφρασε σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης.
#EUCO is over. President @AnastasiadesCY satisfied with the outcome, #Cyprus
— NikosChristodoulides (@Christodulides) March 18, 2016
Τί συμφωνήθηκε
Η συμφωνία ορίζει την 20η Μαρτίου ως ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ το πρόγραμμα μαζικών επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν στη χώρα μας από την Κυριακή και έπειτα θα επιστραφούν εν τέλει στη γείτονα χώρα.
Οι φυσικές επιστροφές ανθρώπων στην Τουρκία θα αρχίσουν λίγες μέρες αργότερα, ενώ οι περίπου 45.000 που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα δεν θα επιστραφούν.
Το κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά στην Ελλάδα, χωρίς να προβλέπονται μαζικές επαναπροωθήσεις, που θα ήταν παράνομες με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Το κόστος των επαναπροωθήσεων θα καλυφθεί από την Ε.Ε, και η Κομισιόν έχει ζητήσει την ενίσχυση των ελληνικών δομών καταγραφής και ασύλου με 4.000 άτομα, κυρίως μεταφραστές και δικαστές.
Οι επαναπροωθήσεις θα γίνουν με την αρχή του «ένας για έναν», κάτι που σημαίνει ότι η Άγκυρα θα έχει το δικαίωμα να στείλει στην Ε.Ε. έναν σύρο πρόσφυγα που έχει ήδη καταγραφεί στο έδαφός της για κάθε έναν Σύρο που θα δέχεται από την Ελλάδα.
Ωστόσο, σε ένα κρίσιμο σημείο του προσχεδίου, η Ευρώπη σημειώνει ότι θα δημιουργήσει μόνο 72.000 θέσεις για μετεγκαταστάσεις (18.000 παλιές θέσεις και 54.000 καινούργιες), και μάλιστα εάν οι αριθμοί Σύρων που θα μετεγκαθίστανται υπερβούν αυτό το πλαφόν, τότε το όλο πρόγραμμα θα τερματισθεί με τη μορφή που έχει. Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι ο αριθμός δεν συνιστά κάποια οριστική ποσόστωση, ούτε κάποιο όριο.
Μιλώντας μετά τη συμφωνία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα είναι δυνατό να επιτευχθούν 6.000 επαναπροωθήσεις ανά μήνα, κάτι που σημαίνει ότι οι διαθέσιμες θέσεις θα καλυφθούν σε ένα χρόνο.
Στο μέτωπο των χρημάτων, οι Ευρωπαίοι δέχονται να επιταχύνουν την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν υποσχεθεί στην Άγκυρα, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα συμφωνηθούν νέα μέτρα υποστήριξης των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων που ήδη φιλοξενούνται στην Τουρκία, ώστε η ευρωπαϊκή βοήθεια να αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα στα 6 δισεκ. ευρώ.
Αναλυτικά η συμφωνία:
"Σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό τους. Ήταν η τρίτη συνάντηση από τον Νοέμβριο του 2015, αφιερωμένη στην εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους στους πολίτες της Τουρκίας, αναφορικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα την Κυριακή. Καταδίκασαν με τον πιο σαφή τρόπο αυτή τη στυγερή ενέργεια και τόνισαν ότι συνεχίζουν να στηρίζουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές.
Τουρκία και Ε.Ε. επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του κοινού πλαισίου που ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Έχει καταγραφεί, ήδη, σημαντική πρόοδος, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος της τουρκικής αγοράς εργασίας στους Σύρους που βρίσκονται υπό προσωρινό καθεστώς προστασίας, της εισαγωγής του καθεστώτος βίζας για τους Σύρους αλλά και άλλες εθνικότητες, την ενίσχυση της δραστηριότητας των τουρκικών λιμενικών και αστυνομικών αρχών και το μοίρασμα πληροφοριών.
Επιπρόσθετα η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει την παροχή των κεφαλαίων των τριών δισ. ευρώ, βάσει του σχεδίου Facility for Refugees στην Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένα projects, ενώ έχει υπάρξει πρόοδος αναφορικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας, και τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του Κεφαλαίου 17 τον Δεκέμβριο.
Στις 7 Μαρτίου 2016, επιπρόσθετα η Τουρκία συμφώνησε να δεχθεί την ταχύτατη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν υπόκεινται στους διεθνείς νόμους προστασίας και έχουν περάσει στην Ελλάδα από την Τουρκία, αλλά και να δεχθεί την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν σε τουρκικά χωρικά ύδατα. Ε.Ε. και Τουρκία συμφώνησαν, επίσης, να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα ενάντια στους διακινητές των μεταναστών και καλωσορίζουν την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Την ίδια ώρα Τουρκία και Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω γρήγορες αποφασιστικές προσπάθειες.Προκειμένου να σπάσει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και να προσφερθεί στους μετανάστες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους μία εναλλακτική λύση, Ε.Ε. και Τουρκία αποφάσισαν να σταματήσουν την παράτυπη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ε.Ε.Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:
1. Όλοι οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους μαζικής απέλασης. Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρντ με σεβασμό στην αρχή της μη -επαναπροώθησης. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά θα εγγράφονται αμέσως και θα καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν αβάσιμες ή μη δεκτές θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής και η συνεργασία. Το κόστος της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών θα καλυφθεί από την Ε.Ε.
2. Για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά θα υπάρξει ένας Σύρος που θα εγκατασταθεί στην Ε.Ε., βάσει των αντίστοιχων κριτηρίων του ΟΗΕ. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, σε συνεργασία με την Κομισιόν, τις ευρωπαϊκές αρχές και άλλα κράτη-μέλη, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία αυτή ξεκινά να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν μπει ή προσπαθήσει στο παρελθόν να εισέλθουν παράτυπα στην Ε.Ε. Από πλευράς Ε.Ε., θα υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει της συμφωνίας των κρατών-μελών στη Σύνοδο της 20ής Ιουλίου 2015, βάσει της οποίας είχαν απομείνει 18.000 «θέσεις» μετεγκατάστασης. Εάν δημιουργηθεί περαιτέρω ανάγκη για μετεγκαταστάσεις θα πραγματοποιηθεί παρόμοια εθελοντική διαδικασία που θα ανέλθει σε ακόμη 54.000 ανθρώπους. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλωσόρισαν τη δέσμευση της Κομισιόν να προτείνει αλλαγή στη συμφωνία μετεγκατάστασης που ελήφθη στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 ώστε κάθε δέσμευση για μετεγκατάσταση να αντισταθμίζεται από μη κατανεμημένες θέσεις. Εάν η όλη διαδικασία δεν κατορθώσει να έχει τα ζητούμενα αποτελέσματα του τερματισμού της παράτυπης μετανάστευσης ή εάν ο αριθμός των επιστροφών (στην Τουρκία)ξεπεράσει τους παραπάνω αριθμούς τότε αυτός ο μηχανισμός θα τερματισθεί.
3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου στην ΕΕ είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης, ενώ θα συνεργαστεί με όλες τις γειτονικές χώρες καθώς και την Ε.Ε. προς αυτόν τον σκοπό.
4. Μόλις σταματήσουν οι παράτυπες διακινήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ή έστω μειωθούν σημαντικά θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Voluntary Humanitarian Admission Scheme . Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα σε εθελοντική βάση.
5. Η εκπλήρωση του όρου απελευθέρωσης της βίζας θα επιταχυνθεί από κάθε κράτος-μέλος, έως τα τέλη Ιουνίου 2016 το αργότερο και εφόσον η Τουρκία έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλύψει τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει, ώστε η Κομισιόν να ετοιμάσει σχετική πρόταση ως τα τέλη Απριλίου βάσει της οποίας το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα λάβουν την τελική απόφαση.
6. Η Ε.Ε. σε στενή συνεργασία με την Τουρκία θα επιταχύνει τη διαδικασία εκταμίευσης των τριών δισ. ευρώ προς την Τουρκία, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας σε όσους χρήσουν προσωρινής προστασίας και αυτό θα γίνει πριν από τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει να συνταχθεί μία πρώτη λίστα συγκεκριμένων προγραμμάτων για τους πρόσφυγες στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών, τροφής και άλλων θεμάτων που αφορούν την ποιότητα ζωής και μάλιστα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μόλις όλα τα παραπάνω ολοκληρωθούν με ορθό τρόπο η Ε.Ε. θα απελευθερώσει επιπλέον τρία δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018.
7. Ε.Ε. και Τουρκία καλωσορίζουν την εργασία που γίνεται για τη δημιουργία Καθεστώτος Άρσης Δασμών.
8. Ε.Ε. και Τουρκία επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης, βάσει του κοινού ανακοινωθέντος στις 29 Νοεμβρίου του 2015. Καλωσόρισαν το άνοιγμα του Κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν τις διαδικασίες για το Κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας. Καλωσόρισαν την απόφαση της Κομισιόν να καταθέσει πρόταση γι'' αυτόν τον σκοπό εντός του Απριλίου. Έχει ξεκινήσει προπαρασκευαστική διαδικασία για άνοιγμα άλλων Κεφαλαίων με γρήγορους ρυθμούς χωρίς προκατάληψη ως προς τις θέσεις των κρατών –μελών σε συμφωνία με τους υφιστάμενους κανόνες.
9. Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα εργαστούν με την Τουρκία σε οποιαδήποτε ενέργεια θα βοηθήσει στη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα τουρκικά σύνορα, κάτι που θα επιτρέψει στους τοπικούς πληθυσμούς αλλά και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς.Όλα τα παραπάνω θα ξεκινήσουν παράλληλα και θα παρακολουθούνται σε μηνιαία βάση.
Η ΕΕ και η Τουρκία αποφάσισαν να συναντηθούν εκ νέου αν κριθεί απαραίτητο σε συμφωνία με το κοινό ανακοινωθέν της 29ης Νοεμβρίου 2015".
Το κείμενο συμπερασμάτων
Στη δημοσιότητα έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το αναλυτικό κείμενο που συμφωνήθηκε αφενός μεταξύ των 28 κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της συνόδου και αφετέρου με την Τουρκία την οποία εκπροσώπησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο τούρκος πρωθυπουργός Ahmet Davutoglu.
To κομμάτι που αφορά την προσφυγική κρίση αναφέρει τα εξής:
1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Πολλά στοιχεία της κοινής μας ευρωπαϊκής ανταπόκρισης έχουν τεθεί σήμερα και αποδίδουν αποτελέσματα.
Οι εργασίες σχετικά με τα άλλα στοιχεία συνεχίζονται επιμελώς ώστε να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Προτεραιότητα θα εξακολουθήσει να δίδεται στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων.
2. Μετά τις αποφάσεις των αρχηγών κρατών της 7ης Μαρτίου και στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία και την επέκτασή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για:
- Περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει στα hotspots. Έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος ώστε τα hotspots να είναι πλήρως λειτουργικά και να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που μπορούν να δεχθούν. Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τις ελληνικές δομές ασύλου.
- Η χρήση όλων των μέσων για την υποστήριξη της ικανότητας της Ελλάδας για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο του??ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου για την επανεισδοχή και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας από την 1η Ιουνίου 2016. Τα κράτη μέλη δηλώνουν την προθυμία τους να παράσχουν στην Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κατάλληλα μέσα συμπεριλαμβανομένων των συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς.
3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να συντονίσει όλη την αναγκαία στήριξη για την Ελλάδα, για την πλήρη εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και για την ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου.
Η Κομισιόν θα συντονίσει και να οργανώσει από κοινού με τα κράτη μέλη και τους οργανισμούς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για την αποτελεσματική εφαρμογή. Επίσης, θα υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή του.
- Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης που πρέπει να παρασχεθεί για να βοηθήσει την??Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κατάσταση. Η ταχεία έγκριση του κανονισμού για τη στήριξη της έκτακτης ανάγκης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού που υπέβαλε η Επιτροπή θα πρέπει να εγκριθεί χωρίς καθυστέρηση.
Τα κράτη μέλη καλούνται να κάνουν άμεσα πρόσθετες εισφορές στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς και να παρέχουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια.
??
- Επιταχύνθηκε μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας. Ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφορών, όπως φαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής, της 16ης Μαρτίου. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν άμεσα περισσότερες θέσεις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν δημιουργεί νέες δεσμεύσεις για τα κράτη μέλη όσον αφορά την μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση.
5. Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα υψηλότερα πρότυπα, όταν πρόκειται για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.
6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τη στήριξή του στην Ιορδανία και το Λίβανο. Απευθύνει έκκληση τα εχέγγυα να εκταμιευθούν άμεσα και τα Σύμφωνα της Ε.Ε. να ολοκληρωθούν για την ενίσχυση της υποστήριξης προς τους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής και στις δύο χώρες.
7. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης και συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
8. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Φλεβάρη 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να παρουσιάσει τη σύνοδο του Ιουνίου μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ταχεία κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, ζωτικής σημασίας υποδομές και την κοινωνική συνοχή στη νότια γειτονιά και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά προσεκτικό όσον αφορά τις πιθανές νέες διαδρομές για τους παράνομους μετανάστες και ζητεί να λάβει μέτρα τα οποία μπορεί να καταστεί αναγκαία από την άποψη αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση των λαθρεμπόρων παντού και με κάθε πρόσφορο μέσο παραμένει το κλειδί.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, καθώς η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων, μετά από αίτησή της, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διαχείριση της μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο.
10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με τα διάφορα στοιχεία της συνολικής στρατηγικής και είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο στην ευρωπαϊκή συνόρων και της πρότασης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν. Οι εργασίες θα πρέπει επίσης να ληφθούν προς τα εμπρός για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της μεταναστευτικής.
Διαβάστε ακόμη:
- Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη
- Νέα Δημοκρατία: Μόνο η συμφωνία δεν αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα
- J. C. Juncker: Θα δοθούν €30 εκατ. στον ελληνικό στρατό για τους πρόσφυγες
- Ν. Αναστασιάδης: H Λευκωσία πέτυχε τους στόχους της
- A. Merkel: Θα καταστρέψουμε το μοντέλο δράσης των διακινητών
- Α. Νταβούτογλου: Θα επιταχύνουμε το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων
- F. Hollande: Πρόκειται για μια συνεκτική συμφωνία
- Συντονιστής για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας ο Maarten Verwey