Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν εντοπίσει και κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν το απόγευμα στο έδαφος της χώρας.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, με ιδιαίτερα περιπετειώδη τρόπο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί έφυγαν το πρωϊ από τον καταυλισμό της Ειδομένης και αφού περπάτησαν μερικά χιλιόμετρα εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ από αφύλαχτο σημείο.
Κάτοικοι του μικρού ακριτικού χωριού Μόιν αντίκρυσαν με μεγάλη έκπληξη την μαζική αυτή είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο χωριό.
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε και αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες αυτοί ανέρχονται στους περίπου 30, εκ των οποίων επτά με οχτώ είναι Έλληνες φωτορεπόρτερ.
Οι συλληφθέντες φωτορεπόρτερ και ακτιβιστές έχουν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ θα κινήσει τις διαδικασίες απέλασής τους.
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι στο χωριό Χαμηλό, της περιοχής της Ειδομένης απ'' όπου σήμερα το απόγευμα Σύριοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Πακιστανοί και βορειοαφρικανοί πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.
Στο χώρο βρίσκονται διμοιρίες της ελληνικής αστυνομίας και από την πίσω πλευρά των συνόρων έχει αναπτυχθεί στρατός και αστυνομία της πΓΔΜ ώστε να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης.
Εν τω μεταξύ ομάδες προσφύγων και μεταναστών συρρέουν πεζή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και αυτή την ώρα από τις περιοχές του Πολυκάστρου και γενικότερα του νομού Κιλκίς με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν και εκείνοι από παράπλευρες διαβάσεις στην FYROM.
ΠΓΔΜ: Περίπου 600-700 πρόσφυγες εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της χώρας
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό.
Οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, είναι μέρος μίας μεγάλης ομάδας η οποία έφυγε το πρωϊ από τον καταυλισμό της Ειδομένης, αναζητώντας άλλο σημείο για να εισέλθούν στην ΠΓΔΜ, στο οποίο δεν έχει τοποθετηθεί φράχτης.
Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ έχουν σπεύσει στο χωριό Μόνι για να μην επιτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους προς το εσωτερικό της χώρας.
Νωρίτερα, πάνω από 1.000 πρόσφυγες είχαν περάσει το χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.
Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.
Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των περίπου 500 ανθρώπων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό. Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Οι αστυνομικοί έχουν μαζί τους έναν αραβόφωνο συνεργάτη ο οποίος ενημερώνει τους πρόσφυγες ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, δεν ισχύουν. Συγκεκριμένα, άγνωστος φέρεται να μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου αναφέρονταν ότι τα σύνορα είναι "εικονικά κλειστά" και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν, κάτι που είναι ψευδές.
Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ανάμεσά τους και ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όπως εξήγησε μάλιστα η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».
«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.
Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.
Το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο
Παρατίθεται (σε ελληνική μετάφραση) το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο που μοιράστηκε σήμερα στην Ειδομένη και το οποίο συνοδευόταν από τον σχετικό χάρτη.
Ολόκληρο το φυλλάδιο στα ελληνικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το εξής:
«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.
2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.
3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.
4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).
5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.
Η ΛΥΣΗ
1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).
2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.
3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.
Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.
Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ