«Είμαστε όλοι Καταλανοί», διαμηνύουν οι φλαμανδικές εφημερίδες του Βελγίου

«Είμαστε όλοι Καταλανοί», διαμηνύουν οι φλαμανδικές εφημερίδες του Βελγίου

To εγχείρημα της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και του ολλανδόφωνου βελγικού Τύπου, δηλαδή των εφημερίδων της περιφέρειας της Φλάνδρας, όπου οι αποσχιστικές τάσεις είναι επίσης υπαρκτές και ισχυρές.

Σε γενικές γραμμές, ο φλαμανδικός Τύπος τοποθετείται εναντίον του δημοψηφίσματος και θεωρεί απερίσκεπτες τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις της καταλανικής κυβέρνησης, χωρίς πάντως να αρνείται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης για τους Καταλανούς. Παράλληλα όμως, εναντιώνεται ριζικά στην χτεσινή έφοδο της ισπανικής αστυνομίας στα γραφεία της καταλανικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζει «αντιπαραγωγική» την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης και αναλογίζεται πόσο σοκαριστικό όσο και εξοργιστικό θα ήταν εάν κάτι αντίστοιχο συνέβαινε στην Φλάνδρα με την βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία.

Συγκεκριμένα η De Standaard χαρακτηρίζει στο κύριο άρθρο της «διχαστικό» το καταλανικό δημοψήφισμα και εφιστά τη προσοχή στις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία σε περίπτωση μιας αυτονομίας. Ωστόσο εκτιμά ότι το όραμα της αυτονομίας έχει αναπτύξει πλέον μια μεγάλη δυναμική και όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό όσο μια ιδέα (όπως αυτή της αυτονομίας) όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για κάτι τέτοιο».

Από την πλευρά της η De Morgen προσεγγίζει το όλο θέμα με τις συλλήψεις καταλανών αξιωματούχων κλπ, πρωτίστως μέσα από την οπτική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάγκης υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, αναφωνώντας στο κύριο άρθρο της «Είμαστε όλοι Καταλανοί!».

Η εφημερίδα επίσης θίγει μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρο: τι δηλαδή θα έπραττε η βελγική κυβέρνηση σε περίπτωση που καλούνταν να αναγνωρίσει μια ανεξάρτητη Καταλονία. Η εφημερίδα προεξοφλεί μετά βεβαιότητας ότι θα την υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες το φιλοαποσχιστικό και φιλο-συνομοσπονδιακό N-VA που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά πιθανότατα θα την απέρριπταν, μετά βδελυγμίας, όλα τα υπόλοιπα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνταν ένα σκηνικό κρίσης, την φορά αυτή στους κόλπους της βελγικής και όχι της ισπανικής κυβέρνησης.

Κριτική τέλος στον τρόπο που αντιδρά η ισπανική κυβέρνηση απέναντι στους καταλανούς αυτονομιστές ασκεί η De Tijd στο κύριο άρθρο της με αφορμή την χτεσινή σύλληψη μελών της καταλανικής κυβέρνησης από την ισπανική εθνοφυλακή. Η εφημερίδα πάντως τάσσεται εναντίον των αποσχιστικών προσπαθειών των Καταλανών, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «αποπνέουν έναν απερίσκεπτο πολιτικό τυχοδιωκτισμό που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές της καμπάνιας για το Brexit». Η εφημερίδα θεωρεί ότι μια τόσο βαρυσήμαντη απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ελαφρά τη καρδία μέσω ενός δημοψηφίσματος και προτείνει την ακόλουθη φόρμουλα: τα 2/3 των ψηφοφόρων μιας περιφέρειας να δώσουν εντολή στην κυβέρνησή τους να διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία της και στη συνέχεια η κυβέρνηση να εκπονήσει ένα σχέδιο για το πώς θα καταφέρει να κρατήσει όρθιες τις τράπεζες και να επιμερίσει το δημόσιο χρέος, να οργανώσει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να διαμορφώσει τις σχέσεις της εκκολαπτόμενης χώρας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αφού θα έχουν προηγηθεί όλα αυτά, θα πρέπει να κληθεί εκ νέου ο λαός να δώσει την συγκατάθεσή του μέσω ενός δημοψηφίσματος, λαμβάνοντας έτσι την τελική απόφαση, παρατηρεί η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ