Σε τεταμένη ατμόσφαιρα διεξάγεται η συζήτηση στον Άρειο Πάγο, για το αίτημα αναίρεσης της απόφασης που "έσπασε" τα ισόβια για τον Ε.Κορκονεα.
Όπως μεταδίδει ο skai.gr, την αναίρεση της απόφασης έχει ζητήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιωτας, ο οποίος έχει την άποψη πως κακώς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου στον πρωην ειδικό φρουρό, που είχε ανοίξει πυρ στα Εξάρχεια τον Δεκέμβριο του 2008, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο 15χρονος τότε Αλ.Γρηγοροπουλος.
Η Αντεισαγγελέας Αναστασία Δημητριάδου, ακολουθώντας το σκεπτικό της αναίρεσης που έχει ζητήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, συντάχθηκε στο να αναιρεθεί εν μέρει η απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου και να επιστρέψει η υπόθεση προς νέα κρίση ως προς το σκέλος του ελαφρυντικού.
Υπενθυμίζεται ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον Ε.Κορκονεα είναι 13 έτη κάθειρξης και λόγω έκτισης μεγάλου μέρους της ποινής, ο Επ.Κορκονέας αποφυλακόστηκε με όρους.
Η διαδικασία φορτίστηκε όταν ο συνήγορος του Επ.Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας, υπέβαλε ένσταση υποστηρίζοντας ότι οι δικηγόροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το λόγο. Ακολούθησε σε έντονους τόνους η τοποθέτηση των δικηγόρων της πλευράς Γρηγορόπουλου, οι οποίοι χαρακτήρισαν καταχρηστική, προκλητική και υποβολιμαία την ένσταση. Αυτή την ώρα το δικαστήριο βρίσκεται σε διακοπή για να αποφανθεί επί της ενστάσεως.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το πέρας της δίκης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε: «Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των υποστηριζόντων την κατηγορία.
Η μητέρα και η αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου εκλήθησαν μετά από αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε, μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικίστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα. Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακές που σχετικοποιούν τη σωστή εφαρμογή του νόμου».
Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Ήρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από την προκλητική απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις.
Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος, είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέα συμπεριφορά, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, κι αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικού.
Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση.
Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονέας, αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει “στα μαλακά”. Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».