Στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε απόψε η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται διεθνή μέσα ενημέρωσης.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την έγκριση για τη Συμφωνία των Πρεσπών", τονίζει στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.
Το πρακτορείο αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το πέρας της ψηφοφορίας ότι η "ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια ψήφος σταθερότητας για τη χώρα".
"Ο Τσίπρας κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης, ετοιμάζεται για την νέα πρόκληση", είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Bloomberg.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης και ο δρόμος πλέον ανοίγει για το κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία με την FYROM", υπογραμμίζει το Euronews.
Για μια "παθιασμένη ομιλία" που έκανε την Τρίτη στο ελληνικό κοινοβούλιο ο κος Τσίπρας κάνουν λόγο στο άρθρο τους οι New York Times, τονίζοντας επίσης τον "καταλυτικό ρόλο" που διαδραμάτισε στις εξελίξεις η Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Το ρωσικό πρακτορείο Sputnik αναφέρθηκε στην εναρκτήρια ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την οποία ζήτησε από τους Έλληνες βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνησή του για να ολοκληρώσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της τετραετούς θητείας της.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά, γράφει η γερμανική Die Welt. «Ο Τσίπρας είχε θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης λόγω της διαμάχης για μια συμβιβαστική συμφωνία με την “Μακεδονία”» γράφει η Die Welt και προσθέτει:
«Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε οριακά ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική Βουλή» γράφει η γερμανική FAZ προσθέτοντας ότι 151 από τους 300 βουλευτές υποστήριξαν τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. «Αυτή η απόφαση μπορεί να σταματήσει τη διαμάχη στην Ελλάδα για το νέο όνομα της Μακεδονίας», εκτιμά η FAZ.
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Αλλά το παιχνίδι πόκερ του Τσίπρα δεν έχει ακόμη τελειώσει με την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε, διότι τώρα ακολουθεί, πιθανότατα ακόμα και σε λίγες μέρες, μια δεύτερη αποφασιστική ψηφοφορία. Μετά την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων της επίσημης αλλαγής του ονόματος της Μακεδονίας σε "Βόρεια Μακεδονία" την περασμένη εβδομάδα, πρέπει τώρα και το ελληνικό Κοινοβούλιο να ξεπεράσει την ακατανόητη για τους μη Έλληνες διαμάχη για το "ονοματολογικό"».
Στο νυχτερινό δελτίο ειδήσεων του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD φιλοξενήθηκε ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία επισημάνθηκε η ισχνή πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία ωστόσο αρκεί, όπως τονίστηκε, προκειμένου η κυβέρνηση να συνεχίσει να κυβερνά. «Έτσι ο Τσίπρας νίκησε επίσης και ως εκείνος που πέτυχε και διαπραγματεύτηκε τον συμβιβασμό για το όνομα με την "Μακεδονία"», αναφέρεται στο ρεπορτάζ που φιλοξενείται ταυτόχρονα στον ιστότοπο του καναλιού.
Η εφημερίδα Die Zeit τονίζει ότι ο πρωθυπουργός επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης με μικρή πλειοψηφία και θυμίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός, μετά την αποχώρηση του υπουργού Άμυνας λόγω του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ. «Η Βουλή στην Αθήνα πρέπει τώρα να εγκρίνει την συμφωνία με την "Μακεδονία" και να ανοίξει τον δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον οποίο εμπόδιζε επί μακρόν η διένεξη με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας».
H εφημερίδα Bild εκφράζει την εκτίμηση ότι οι εκλογές δεν θα διεξαχθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον Οκτώβριο, αλλά πριν από το καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαιτούμενη η δύναμη και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να περιμένει.
Η ισπανική El Pais γράφει πως εν μέσω απειλών, η Βουλή των Ελλήνων έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού. H ισπανική εφημερίδα αναφέρει με έμφαση ότι η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα δέχθηκε απειλές κατά της ζωής της λόγω της πρόθεσής της να ψηφίσει υπέρ του Τσίπρα.
Το Der Spiegel σημειώνει πως 151 βουλευτές σε σύνολο 300 στο ελληνικό κοινοβούλιο υποστήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα, που είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Τώρα μπορεί να υπογραφεί η συμφωνία με τη Μακεδονία, η οποία πρόκειται να τερματίσει μια διαφωνία δεκαετιών», τονίζει το γερμανικό περιοδικό.
Ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία εξασφάλισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της συμφωνίας σχετικά με την αλλαγή ονομασίας της πΓΔΜ, ζήτημα που έχει στροβιλίσει τη χώρα κατά το παρελθόν έτος», γράφει η Wall Street Journal.
«Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία για πολλά χρόνια αρνούνταν να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το όνομα "Μακεδονία", θεωρώντας το όνομα ελληνικό, συμφώνησε συμβιβαζόμενη στο όνομα "Βόρεια Μακεδονία". Η συμφωνία, υποστηριζόμενη έντονα από τις ΗΠΑ και την ΕΈ, απαιτούσε αλλαγή συντάγματος από την πΓΔΜ - διαδικασία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα - και άρση του βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν τα βήματα αυτά σημαντικά για τη σταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων», προσθέτει η αμερικανική εφημερίδα.
Όπως τονίζει στην WSJ ο Μουζτάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης πολιτικού κινδύνου Εurasia, «η αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα να απαλλάξει την κυβέρνησή του από την εθνικιστική της απόχρωση και να απευθύνει έκκληση σε μετριοπαθείς και ψηφοφόρους του κέντρου πριν από τις βουλευτικές εκλογές».
Ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος, η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
«Αν και το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας του επιτρέπει την παραμονή στην εξουσία έως τον Σεπτέμβριο, ίσως να δυσκολευτεί στο νομοθετικό του έργο με κυβέρνηση μειοψηφίας. Θα χρειαστεί εκ νέου τη στήριξη 151 βουλευτών για τη συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει το Bloomberg.
O Αρ. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτιμά ότι «είναι μια πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Αρ. Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το καλό είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μια συμφωνία που δικαίως έχει επικριθεί, που έχει πολλές αδυναμίες, ωστόσο, είναι ένας αξιοπρεπής και δίκαιος συμβιβασμός, που θα είναι επωφελής για την Ελλάδα μακροχρόνια, επεσήμανε ο Αρ. Χατζής.
Ο Mαξιμίλιαν Λάμπερτσον, αναλυτής της Economist Intelligence Unit, αναμένει ότι ο Αλ. Τσίπρας θα επιτύχει να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο, εκτιμά ο Λάμπερτσον.
Τι γράφουν τα ΜΜΕ στην πΓΔΜ
Η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε από την Βουλή η ελληνική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, εκτιμούν τα περισσότερα ειδησεογραφικά ΜΜΕ των Σκοπίων.
Ο τηλεοπτικός σταθμός Telma των Σκοπίων αναφέρει ότι κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τα ΜΜΕ τονίζουν ότι τα Σκόπια, με ρηματική διακοίνωση προς την Αθήνα, ενημέρωσαν και επίσημα ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες στην πΓΔΜ για την αλλαγή του Συντάγματος και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία.