Την ανησυχία τους για τον ιό της γρίπης, που φέτος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος για τους ευπαθείς ανθρώπους, εκφράζουν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ECDC, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου πως η πιθανότητα συλλοίμωξης - να νοσήσει δηλαδή κάποιος ταυτόχρονα από κορονοϊό και από γρίπη αυξάνει κατά 20% τη θνητότητα.
Αυτή η προειδοποίηση αποκτά νέες διαστάσεις ένα εικοσιτετράωρο μετά την απώλεια 63 ανθρώπων από κορονοϊό στη χώρα μας- αριθμός θανάτων που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων μηνών με τα στατιστικά της covid να αποτυπώνουν με τον πιο αμείλικτο τρόπο πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μετάλλαξη Δέλτα για τους ηλικιωμένους μη εμβολιασμένους.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου υπενθυμίζει πως όλοι οι άνθρωποι που πρέπει να εμβολιαστούν για την γρίπη οφείλουν να το κάνουν άμεσα και να μην το αμελήσουν καθώς ήδη έχουν γίνει 1 εκατομμύριο εμβόλια γρίπης στην χώρα μας, ενώ πέρσι κάτω από την σκιά του φόβου της covid είχαν γίνει περισσότερα από 4 εκατομμύρια.
Πέρσι συγκεκριμένα είχαν χορηγηθεί 4,2 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι φέτος μόνο ένας στους τέσσερις ευπαθείς ανθρώπους μέχρι στιγμής έχει κάνει το εμβόλιο για τη γρίπη και οι υπόλοιποι τρεις έχουν μείνει ανεμβολιαστοι με κάποιο ποσοστό αυτών πιθανώς να είναι μη εμβολιασμένοι ούτε για τον κορονοϊό αφού σύμφωνα με τα αναθεωρημένα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης, το 25% των ατόμων άνω των 85 ετών και το 16% των ατόμων ηλικίας 80 -84 ετών εξακολουθούν να μην έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό.
Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη μέχρι στιγμής μπορεί να αποτυπώνει και τον εφησυχασμό που υπάρχει στην κοινωνία μαζί με την κόπωση, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση πως έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία.
Ο ιός της γρίπης είναι απρόβλεπτος και ειδικά φέτος η συμπεριφορά του μπορεί να μας επιφύλαξη δυσάρεστες εκπλήξεις όπως λέει η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωριδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θυμίζοντας ότι στην χώρα μας η σύσταση για εμβολιασμό της γρίπης περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, τα παιδιά (6 μηνών και άνω) και τους ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά - νευρομυϊκά νοσήματα.
Επίσης, ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται στις έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες και στα άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με παχυσαρκία, καθώς τα περιττά κιλά δρουν ανοσοτροποιητικά στον οργανισμό.
Στις ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνονται επίσης τα παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη, τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης και οι κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).
Πέρα από την ευπάθεια λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος δεν πρέπει να αμελήσουν να εμβολιαστούν για τη γρίπη οι άνθρωποι οι οποίοι κινδυνεύουν από υπερέκθεση και σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όλοι οι υγειονομική και όλοι οι εργαζόμενοι αλλά και όσοι διαμένουν σε κλειστές δομές.
Η καθηγήτρια Μ. Θεοδωρίδου διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα η οδηγία για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των παιδιών δεν περιλαμβάνει το σύνολο του παιδικού πληθυσμού της χώρας όπως ισχύει στην Αμερική, αλλά μόνο τα παιδιά τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και θυμίζει ότι έχουμε αρκετά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στον παιδικό και τον εφηβικό πληθυσμό.
Την πρώτη φορά που γίνεται ένα εμβόλιο γρίπης σε ανήλικο, απαιτούνται δύο δόσεις ενώ από κει και πέρα γίνεται μια ετήσια αναμνηστική δόση κι επειδή οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται πάρα πολύ γρήγορα, η ανοσία δεν διαρκεί ποτέ πάνω από 9 με 10 μήνες με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός κάθε χρόνο.
Ειδικά πέρσι που η γρίπη είχε πραγματικά «εξοστρακιστεί» από τον κορονοϊό με μόνο 33 περιστατικά να καταγράφονται πανευρωπαϊκά, ο οργανισμός μας δεν εκτέθηκε στον ιό άρα η ανοσία μας βρίσκεται είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας τονίζει πως θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη σε εκπαιδευτικούς και κυρίως σε όλο το προσωπικό των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν στην καθαριότητα, στην κουζίνα και σε άλλα πόστα που έρχονται σε επαφή με πολύ ευάλωτα βρέφη και νήπια τα οποία δεν έχουν καν προλάβει λόγω ηλικίας να ολοκληρώσουν τον βασικό εμβολιασμό τους με τα παιδιατρικά εμβόλια που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.