Την ώρα που το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.170 ευρώ, περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα, αυξήσεις εισφορών τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους, μειώσεις νέων συντάξεων έως 15% - 30%, αλλά και μόνιμους μηχανισμούς μείωσης των παροχών, ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες μένουν «εκτός».
Συγκεκριμένα, από τους ενιαίους κανόνες του ασφαλιστικού εξαιρούνται οι βουλευτές που είχαν εκλέγει μέχρι το 2012 και δικαιούνται να πάρουν σύνταξη, καθώς και οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε την εξαίρεση, διευκρινίζοντας ότι «το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει τις συντάξεις για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές».
Ερωτηθείς, αρχικά για τις βουλευτικές συντάξεις οι οποίες εξαιρούνται από τους ενιαίους κανόνες του ασφαλιστικού, τόνισε πως όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση «από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου μέχρι και το τελευταίο μπλοκάκι».
Όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε «δεν είναι ευνοϊκό το καθεστώς και κανείς δεν εξαιρείται παρά μόνο οι βουλευτές που έχουν εκλεγεί πριν το 2012».
«Οι συντάξεις των βουλευτών, των θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων και οι τιμητικές των καλλιτεχνών είναι συντάξεις κατ' απονομήν, δεν είναι συντάξεις ανταποδοτικές με εισφορές τις οποίες ρυθμίζει το νομοσχέδιο» τόνισε.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νομοσχέδιο, που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή εντός της Εβδομάδας (πιθανότατα Πέμπτη ή Παρασκευή αφού έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής) φέρνει ανατροπές σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζοντας το σύνολο των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Θεσμοθετεί την Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για το αναλογικό κομμάτι και προστασία των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, υπό την προϋπόθεση που έχει τεθεί το 2010 και επαναλαμβάνεται, ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν θα ξεπεράσουν το 16% έως το 2060. Ανατροπές προβλέπονται και για τους ήδη ασφαλισμένους, κυρίως λόγω της επιβολής ενιαίας εισφοράς για όλους, για την κύρια σύνταξη.
Ο Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε πως «δεν αμφισβητεί μόνο αυτά που θα κάνουμε στο μέλλον αλλά και αυτά που μέχρι έχουμε πράξει μέχρι τώρα». Όμως όπως τόνισε ο ίδιος « όλα θα φανούν την Πέμπτη μετά την ανακοίνωσή των αποτελεσμάτων της Eurostat».
Μιλώντας για τη συνταξιοδοτική δαπάνη σημείωσε πως «είναι μικρότερη για το μέλλον κατά 1% του ΑΕΠ» και συμπλήρωσε πως «αποφασίσαμε να μοιράσουμε τη μικρότερη πίτα με δικαιότερο τρόπο».
Αυτό κατά τον υπουργό Εργασίας σημαίνει ότι θα προστατευθούν οι αδύναμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και αυτοί που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης. Όπως, μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε «θα τα πάρουμε από αυτούς που φοράνε μαντηλάκι και γραβάτα, σαν εμένα».
«Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε συμφωνία»
«Θέλω να ελπίζω ότι μέσα στο Απρίλιο θα έχουμε συμφωνία» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ότι στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν όλες οι δηλώσεις των Ευρωπαίων, ακόμα και αυτών που δεν μας είχαν συνηθίσει, όπως είπε, σε ενθαρρυντικές δηλώσεις.
«Είμαι αισιόδοξος ότι από το δεύτερο εξάμηνο και μετά και όταν σταματήσει να υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα, η οικονομία μας θα πάρει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αποτέλεσμα σταδιακά να μειώνεται η ανεργία» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», ενώ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι δανειστές θα πιέσουν για να εφαρμοστούν πιο επώδυνα μέτρα, ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία «έπιασε» τους στόχους που είχαν τεθεί, «κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να πάμε παραπέρα».
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, τόνισε ότι με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όρια αντοχής και «η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε», επανέλαβε ότι οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα έχουν καμία μείωση. Για δε τις μελλοντικές –όπως είπε– ήταν απαραίτητο να γίνουν περικοπές, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει μειωθεί, σε σχέση με αυτή που κάλυπτε τις μέχρι σήμερα συντάξεις.
«Ο καθένας πρέπει να πληρώνει όπως πλήρωναν στο παρελθόν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που είναι τα συνήθη θύματα» είπε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι η βασική φιλοσοφία τής επιχειρούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι «ο καθένας πρέπει να πληρώνει ανάλογα με τις δυνάμεις του». Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις ανθρώπων που έχουν μισθό μέχρι 1.000 ευρώ, ή λίγα χρόνια ασφάλισης, γιατί –όπως εξήγησε- αν μειώνονταν κάτω από το μηνιαίο εισόδημα των 900 ευρώ, πολλοί θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης.
Επανέλαβε, ότι για τους μισθωτούς με «μπλοκάκια» εφαρμόζεται ο κανόνας που ισχύει για τους μισθωτούς (6,5% ο μισθωτός και 13,5% ο εργοδότης), ενώ για τους επιστήμονες είπε ότι ήταν άδικο ένας δικηγόρος, με εισόδημα 100.000 ευρώ ετησίως, να πληρώνει την ίδια ασφαλιστική εισφορά (5.000 ευρώ) με έναν συνάδελφό του που έβγαζε 5.000 ευρώ τον χρόνο.
«Εφαρμόζουμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες τους ίδιους κανόνες που υπάρχουν για τους μισθωτούς, 20% στο εισόδημα και ακριβώς επειδή η προσαρμογή για ορισμένους θα ήταν προβληματική έχουμε και μια σημαντική μεταβατική περίοδο» υπογράμμισε ο υπουργός.
Εξάλλου, στο ερώτημα αν το ασφαλιστικό σύστημα θα παραμείνει βιώσιμο και για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι σε περίπτωση που η ανεργία παραμείνει στα ποσοστά του 25% θα υπάρξει και πάλι πρόβλημα και τόνισε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό και να ελαφρυνθεί το βάρος στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη.
Τέλος, νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.
Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 και στο επίκεντρό της αναμένεται να βρεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε χθες.
Πηγή: ANT1, Skai, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
- Το υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις των βουλευτών