Μaama! Αποκαλούνται οι 5 μεγαλύτερες ψηφιακές επιχειρήσεις των ΗΠΑ: Microsoft, Amazon, Apple, Meta and Alphabet, (εντυπωσιακό το ότι οι 4 στις 5 ονομασίες έχουν ελληνική βάση).
Όλες μαζί έχουν επενδύσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς 280 δισ. δολάρια.
Στον χώρο της ψηφιακής οικονομίας, των ψηφιακών επιχειρήσεων και των νέων μορφών εργασίας γίνεται μία εκ βάθρων αλλαγή που κάνει τον 21ο αιώνα να διαφέρει ριζικά από τον 20ο. Η ταχύτητα των αλλαγών ζαλίζει και είναι δύσκολο για τους πολίτες όχι να γνωρίσουν αλλά να κατανοήσουν έννοιες και αλλαγές και να αντιληφθούν τις εξελίξεις που είναι ήδη εδώ. Στο τέλος του 2020 ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μετονόμασε το Facebook σε meta και μίλησε για την τεχνολογία του metaverse για την εξέλιξη της οποίας θα απασχολήσει 10.000 εργαζόμενους μόνο στην Ευρώπη.
Ένας νέος κόσμος δημιουργείται, το metaverse ως η τρισδιάστατη εικονική πραγματικότητα που θα είναι το ψηφιακό ισοδύναμο του πραγματικού κόσμου και θα επιφέρει συγκλονιστικές αλλαγές οι οποίες φυσικά δεν μπορούσαν να προβλεφθούν. Τη δεκαετία του ΄90 δύσκολα θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι οι περισσότερες δραστηριότητες μας θα είχαν σχέση με το ιντερνέτ.
Ο νέος κόσμος έχει ένα νέο λεξιλόγιο: Blockchain, Virtual Reality, Augmented Reality, στη σκιά του Metaverse.
Οι λέξεις που δύσκολα μεταφράζονται, αποτυπώνουν δράσεις και επιτεύγματα που ήδη υπάρχουν. Όταν περπατάμε και μετράμε βήματα, παλμούς καρδιάς, πίεση, είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων της AR (επαυξημένης πραγματικότητας). Ένα κινητό και το σώμα μας δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα. Η VR (εικονική πραγματικότητα) δημιουργεί ένα τρισδιάστατο περιβάλλον στο οποίο βυθιζόμαστε.
Ήδη η αυτοκινητοβιομηχανία δίνει τη δυνατότητα με τρισδιάστατο ψηφιακό αντίγραφο να δοκιμάζεις με κάθε λεπτομέρεια το αυτοκίνητο που θέλεις να αγοράσεις. Στους νέους ψηφιακούς κόσμους έχει οργανωθεί πλέον η οικονομική και διοικητική δραστηριότητα.
Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει οικονομικές συναλλαγές ή σημαντικές διοικητικές πράξεις (ψευδονομίσματα αλλά και κτηματολόγια), με ασφάλεια και διαφάνεια στους νέους αυτούς κόσμους. Όσο και αν φαίνεται παράξενο υπάρχουν συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων από έργα τέχνης, μέχρι οικόπεδα και ρούχα σε ψηφιακές πόλεις. Αυτός ο νέος κόσμος που δημιουργείται σε εργαστήρια πανεπιστημίων, κυβερνητικών ερευνητικών κέντρων και εταιρειών, θα επηρεάσει την πορεία των χωρών και των ανθρώπων.
Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει και στην ελληνική κοινωνία η κρίσιμη μάζα πολιτών σε όλους τους τομείς οικονομικής, πολιτισμικής, και κοινωνικής δραστηριότητας που γνωρίζουν και κατανοούν τη σημασία των νέων δεδομένων και βεβαίως συμμετέχουν.
Στο ελληνικό πανεπιστήμιο και στα ερευνητικά κέντρα υπάρχουν επιστήμονες με εξαιρετικές επιδόσεις οι οποίοι θα πρέπει να βγουν προς την κοινωνία, να σπάσουν τον τοίχο της επιστημοσύνης, να εξηγήσουν με απλό τρόπο και να συνδεθούν με ομάδες ενεργών πολιτών, για να αντιληφθούμε και στην Ελλάδα όσο γίνεται πιο γρήγορα και όσοι γίνεται περισσότεροι, τους νέους κόσμους.
Ξεκινώντας από τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς αλλά και τους ανθρώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορούν να γίνουν δίκτυα κοινωνικής συνεργασίας για προετοιμασία, μάθηση και προστασία.
Στο ΔΙΚΤΥΟ (think tank) από το 2013 επιμένουμε στην ανάγκη να ανιχνεύουμε το μέλλον πριν γίνει παρόν. Επιμένουμε στην ανάγκη η πρωτοπορία της χώρας στην ψηφιακή εποχή να γίνει κοινός εθνικός στόχος.
Στη συζήτηση που οργανώσαμε πριν λίγες μέρες με θέμα τον νέο κόσμο και το νέο λεξιλόγιο υπήρξε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον πολιτών που παρά τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν έμειναν μέχρι το τέλος της συζήτησης, ενώ έχουμε δεχθεί δεκάδες μηνύματα για περαιτέρω ανάπτυξη των θεμάτων. Είμαστε ένας ανήσυχος και εξωστρεφής λαός με τα προτερήματα μας και τα ελαττώματα μας όπως όλοι.
Το να ανατρέψουμε τη μειωτική κατάσταση να είμαστε στις τελευταίες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στην ψηφιακή μετάβαση δεν είναι ένα θέμα που αφορά απλά έναν υπουργό, είναι ένα ζήτημα που αφορά πολλούς που μπορούν να προσφέρουν σε όλους.
Τέλος, στην ανθρώπινη ιστορία όλες οι μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές εμπεριέχουν προκλήσεις και ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Η τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα από την πολιτική και τους θεσμούς. Η προετοιμασία πολιτικών αλλά και κοινωνικών επιστημόνων είναι αναγκαία συνθήκη για την προετοιμασία ενός μέλλοντος που δεν θα φέρει ανισότητες και κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση όμως και με σαφείς κινδύνους μπροστά μας ας πορευτούμε με τον Οδυσσέα Ελύτη «Την πρόοδο πρέπει να την τρως και με τα φλούδια και τα κουκούτσια».
*Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι Πρόεδρος του Δικτύου – Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός