Το προσωπικό του ενδιαφέρον για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βόρεια Εύβοια μετά τις πυρκαγιές κατέθεσε στον Περιφερειάρχη Στερεάς, Φάνη Σπανό ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους σήμερα στη Λαμία.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας ο Αμερικανός πρέσβης ζήτησε λεπτομέρειες για το σχέδιο αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας δηλώνοντας συγχρόνως ότι λίγο καιρό πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές βρέθηκε στην καταπράσινη, όπως είπε, βόρεια Εύβοια και με το ποδήλατο του είχε γυρίσει όλες αυτές τις εκτάσεις που σήμερα έχουν καεί. Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα στην περιοχή ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι έχει συνταχθεί μία αναφορά από Αμερικανούς επιστήμονες για την αποκατάσταση της περιοχής ενώ παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο τη Στερεάς Ελλάδας για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας.
«Εκτός από φίλος τη χώρας, είναι πολύ καλός φίλος της Στερεάς Ελλάδας» δήλωσε ο κ. Σπανός μετά το τέλος της συνάντησης τονίζοντας ότι «ο κ. πρέσβης των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τις προτάσεις μας στον τουρισμό και για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας».
Σε συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρέσβης στη συνέχεια με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδας κκ Συμεών υπογράμμισαν την παλιά του γνωριμία από τη θητεία του Μητροπολίτη Φθιώτιδας στην αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας υπογράμμισε πως ο κ. Πάιατ είναι ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ που τα τελευταία όπως είπε 100 χρόνια βρίσκεται τόσο κοντά στην Ελλάδα και τα ελληνικά συμφέροντα παγκοσμίως».
Ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε τον κ. Πάιατ για τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στο πλαίσιο της άσκησης του πνευματικού της έργου, καθώς και για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ποιμαντικό της σχεδιασμό.
Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε τη σχέση που έχουν οι ελληνοαμερικανοί με την Εκκλησία, έκανε αναφορά στην επίσκεψη του Πατριάρχη στις ΗΠΑ και σημείωσε το κλίμα συνεργασίας που είχε με τον μητροπολίτη κκ Συμεών τα προηγούμενα χρόνια. Κατέθεσε μάλιστα την προσωπική του βεβαιότητα για την εργατικότητα του μητροπολίτη καθώς όπως είπε «τον γνωρίζει από πρώτο χέρι όπως επίσης γνωρίζει και τις αξίες του και την εργατικότητα του».
Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης των Θερμοπυλών ήταν ο προτελευταίος σταθμός του Αμερικανού πρέσβη όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος που υπενθύμισε στον Αμερικανό πρέσβη την ιστορικότητα της περιοχής τονίζοντας ότι «σε αυτό το χώρο χρωστάμε όλοι μας. Χρωστάει η παγκόσμια ιστορία και η παγκόσμια κοινότητα».
Ο δήμαρχος Λαμιέων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ανάδειξης του χώρου των Θερμοπυλών με την ίδρυση και λειτουργία ενός θεματικού πάρκου, μαζί με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και μάλιστα υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι μόνο δικό μας χρέος έχει ανάγκη τη συμβολή όλων» και όπως σημείωσε ο κ. Καραΐσκος «με μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση βρήκαμε συμπαραστάτη τον Αμερικανό πρέσβη».Ο κ. Πάιατ έδειξε ενδιαφέρον και για τα σχέδια αναβάθμισης της περιοχής ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μήνυμα που εκπέμπει σε παγκόσμιο επίπεδο η θυσία του Λεωνίδα και των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στη Φθιώτιδα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο εργοστάσιο της Chipita στη βιομηχανική ζώνη της Λαμίας καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αποκτηθεί το τελευταίο διάστημα από αμερικανικά funds.