Ενισχύεται η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας - Στον Έβρο Παναγιωτόπουλος, Χρυσοχοΐδης

Ενισχύεται η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας - Στον Έβρο Παναγιωτόπουλος, Χρυσοχοΐδης

Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή στα σύνορά της είναι το μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοίδης από τον Έβρο, όπου βρέθηκαν στο πλαίσιο της εγρήγορσης στην οποία βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές με αφορμή τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την αναμενόμενη δημιουργία προσφυγικών ροών. Ολοκληρώθηκε το έργο της κατασκευή του φράχτη και τέθηκε σε λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για άριστη και αναβαθμισμένη φύλαξη των συνόρων, τονίζοντας πως είναι πολύτιμη η συνδρομή τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ τους.

Επίσης, τόνισε πως «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συνόρων. Η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή», σημειώνοντας πως «χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση, δουλειά και ετοιμότητα. Αποδείχθηκε πως όλα αυτά υπάρχουν».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι σε κάθε δυνητική ή υπαρκτή απειλή ασφαλείας» και ότι αυτό που διαπιστώθηκε στα σημεία που επισκέφθηκαν με τον κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και σε μήκος όλων των χερσαίων συνόρων είναι «η άριστη και αναβαθμισμένη λειτουργία των συστημάτων φύλαξης των συνόρων, με την πολύτιμη συνδρομή όλων των στελεχών της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων με όρους αρμονικής και εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας». Μάλιστα, όπως σημείωσε, «εξετάσαμε τρόπους ενίσχυσης των συστημάτων αυτών».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «Η αφγανικη κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στην γεωπολιτική σφαίρα και ταυτόχρονα δημιουργεί πιθανότητας μεταναστευτικών ροων, συμμετέχουμε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ που λαμβάνονται αποφάσεις. Όμως ως χώρα δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς. Στηρίζουμε τα δικαιώματα των ανθρώπων άλλα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποιηση των μεταναστευτικών ροών. Απόφασή μας η υπεράσπισή των συνόρων μας. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις και δεν θα επιτρέψουμε καμία παραβίασή της».

Στη «σημαντική αναβάθμιση της ασφάλειας και προστασίας των συνόρων σε σχέση με 18 μήνες πριν, όταν εξελίχθηκε η κρίση στον Έβρο», αναφέρθηκε και ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά: «Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέμβρια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων».

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη που προηγήθηκε, σημείωσε πως «αποφασίστηκαν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα, τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσουν περαιτέρω αποτρεπτική ικανότητα».

Οι δυο υπουργοί έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό αεροπλάνο και από εκεί οδικώς μετέβησαν στις Καστανιές όπου επισκέφθηκαν το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 που πρόσφατα ανακαινίστηκε.

Στη συνέχεια βρέθηκαν στο Χειμώνιο, έδρα του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας. Συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη  τον Διοικητή του Δ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη και τον Αστυνομικό Διευθυντή ΑΜΘ Πασχάλη Συριτούδη.