Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, ενώ σύμφωνα με τον υπεύθυνο για την επιχείρηση «Ελευθερία» Μάριος Θεμιστοκλέους, μέχρι τον Μάρτιο αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα 1.265.550 δόσεις του εμβολίου. Η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα είναι οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και οι άνω των 85 ετών.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέλυσε το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα γίνουν οι εμβολιασμοί στη χώρα, αλλά και το πότε θα φτάσουν οι δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε 1.265.550 δόσεις του εμβολίου, ενώ, όπως είπε, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως το προσεχές διάστημα αναμένονται εγκρίσεις και για τα εμβόλια άλλων εταιρειών για τον κορονοϊό.
Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα για τους εμβολιασμούς:
- Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μικρή παρτίδα των εμβολίων που θα αριθμεί 9.750 δόσεις.
- Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας).
- Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου.
- Έως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.
- Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
- Μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca.
Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Από αύριο σε λειτουργία η πλατφόρμα emvolio.gov.gr
Η προτεραιοποίηση των πληθυσμών που θα εμβολιαστούν στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό, ανέφερε κατά την ενημέρωση η κα Θεοδωρίδου.
Με βάση τον προγραμματισμό η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού αναμένεται να ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Από αύριο η πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα είναι σε λειτουργία και οι πολίτες θα μπορούν αντλούν πληροφορίες.
Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου η κα Θεοδωρίδου είπε ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα κέντρα, τα οποία θα έχουν και γιατρό και νοσηλεύτρια. «Και ναι το εμβόλιο θα γίνεται υπό την ιατρική εποπτεία. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ήπιες παρενέργειες έχει προβλεφθεί χρόνος γύρω στα 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν».
Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς εξειδικευμένους χώρους και έχουν εξασφαλιστεί πέντε τέτοιοι χώροι και έχουν εφοδιαστεί με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης. Οι εταιρίες που θα κάνουν την διανομή των εμβολίων από τις αποθήκες στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πιστοποιημένες και εξειδικευμένες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων. Την εφοδιαστική αλυσίδα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Την ευθύνη για τη διαδικασία εμβολιασμού του πολίτη έχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θέματα που αφορούν την ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.
«Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια»
Όπως είπε η κα Θεοδωρίδου «όταν εμβολιαστούμε το πρόβλημα δεν θα έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, να τηρούμε αποστάσεις. Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι».
Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer BioNTech, που σήμερα πήρε το "πράσινο φως" και από τον ΕΜΑ, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου και τόνισε: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».
Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε για τους εμβολιασμούς ότι είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. «Από τον ΠΟΥ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατ. ζωές. Το εμβόλιο δίνει ελπίδα», τόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ.
Σημείωσε επίσης ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο mRNA, «πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί το μόριο του mRNA για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας, της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού σε ανθρώπινο κύτταρο, ώστε να δοθεί «στο μικρό εργοστάσιο του οργανισμού μας το ερέθισμα να παράγει και να προκαλέσει την ανοσιακή αντίδραση και την παραγωγή αντισωμάτων».