Σε σταθερά αυξημένα επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού ειδικά στις πολύ τουριστικές περιοχές και στα νησιά, με το 20% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να αφορά επαναλοιμώξεις. Η αιτία γι' αυτό είναι κυρίως η υψηλή διάδοση και η επικράτηση του στελέχους Ο5, το οποίο χαρακτηρίζεται και από την μεγαλύτερη ανοσιακή διαφυγή.
Αποτέλεσμα είναι η συγκεκριμένη παραλλαγή να διαδίδεται μεταξύ εμβολιασμένων και ατόμων που έχουν νοσήσει και μάλιστα περισσότερο από μία φορά, όπως εξηγεί η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας - λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου. Η ειδικός προσθέτει ότι μόνο μέσα στον Ιούλιο καταγράφηκαν περισσότερες από 110.000 επαναλοιμώξεις, καθώς πλέον η υποπαραλλαγή Ο5 έχει επικρατήσει στη χώρα μας σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%.
Με το στέλεχος Ο5 να είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και να έχει αυτή την ιδιαίτερα έντονη ανοσιακή διαφυγή, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι δεν θα ξανακολλήσει, με την ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας - λοιμωξιολογίας να θυμίζει ότι αν και οι περισσότεροι νέοι ξεπερνούν σχετικά εύκολα την λοίμωξη Covid 19, κάνοντας για δύο μέρες υψηλό πυρετό, εντούτοις δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι ακίνδυνη για όλους. Όλοι εκείνοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα και ανοσολογική γήρανση βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές, νοσηλεία, διασωλήνωση και θάνατο.
Όσοι λοιπόν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εφαρμόσουν το εξής τετράπτυχο το συμβουλών: Τα άτομα τα οποία δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί με τρίτη δόση θα πρέπει να την κάνουν γιατί είναι πάρα πολύ σημαντική. Επίσης, όσοι είναι άνω των 60 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση η οποία τους προσφέρει μία επιπλέον προστασία με αύξηση του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων για περίπου τρεις μήνες.
Τα άτομα αυτά θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, θα πρέπει να κρατούν τις αποστάσεις, να χρησιμοποιούν μάσκα στους συγχρωτισμούς και να αποφεύγουν τους μεγάλους συγχρωτισμούς στα πανηγύρια, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις συναυλίες, ό,τι δηλαδή γίνεται αυτή την εποχή στα νησιά και συγκεντρώνει πολύ κόσμο σε συγκεκριμένο χώρο, ακόμα και ανοιχτό χώρο.
Τώρα, τα σενάρια για την άφιξη των εμβολίων είναι δύο. Το ένα προβλέπει ότι θα έρθουν τον Οκτώβριο και το άλλο αργότερα έως τον Δεκέμβριο. Όλοι οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευπαθή άτομα δεν πρέπει να περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς η λοίμωξη Covid για αυτούς μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Άλλωστε γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση, η δήλωση του κρούσματος και η ενημέρωση του γιατρού του ασθενή, ώστε να λάβουν εγκαίρως όσοι χρειάζονται αντιική θεραπεία.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες πλέον η καραντίνα των πέντε ημερών δεν ισχύει πια για τους ανθρώπους που βρίσκονται θετικοί, η κ. Γιαμαρέλλου επισημαίνει πως όσοι είναι ασυμπτωματικοί έχουν υποχρέωση να αποφεύγουν το συγχρωτισμό με άλλους ανθρώπους, να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται σε χώρους με κόσμο και να τηρούν τα υπόλοιπα μέτρα υγιεινής.
Δηλαδή να χρησιμοποιούν αντισηπτικό στα χέρια τους, να αερίζουν καλά τους χώρους που κινούνται, το σπίτι τους, το γραφείο τους και γενικά να προσέχουν. Εξίσου προσεκτικοί πρέπει να είναι και όσοι δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως την λοίμωξη, οπότε την βρίσκουν κατά την αποδρομή της με τεστ που γρήγορα γίνεται αρνητικό. Άλλωστε σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο το μήνυμα είναι πως τώρα ήρθε η ώρα να επικρατήσει η ατομική και η συλλογική ευθύνη.