Τετράωρη "πολιορκία" του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης έκαναν χιλιάδες διαδηλωτές που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ενώ υπήρξαν εντάσεις, ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων από αντιεξουσιαστές και συμπλοκή τους με άλλους διαδηλωτές.
Λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, έφτασαν με πορεία στο υπουργείο ταξιτζήδες, έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες έχοντας μαζί τους ταξί και επαγγελματικά αυτοκίνητα. Με συνθήματα, σειρήνες και κορναρίσματα διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, κρέμασαν μια ελληνική σημαία στην καγκελόπορτα και έμειναν εκεί για αρκετή ώρα.
Στη συνέχεια έφτασε στο σημείο ένα κομβόι με τρακτέρ, που πήρε θέση στην οδό Αγίου Δημητρίου. Οι αγρότες με κορναρίσματα και χτυπώντας κουδούνια έκαναν αισθητή την παρουσία τους, ενώ στα τρακτέρ είχαν τοποθετήσει δύο μεγάλα πανό που έγραφαν "αγρότες Χαλκιδικής" και "μας στέλνετε στη Βουλγαρία". Σε κάποια στιγμή ένα τρακτέρ κινήθηκε μέχρι την πύλη του υπουργείου, ενώ διαδηλωτές προέτρεψαν τον οδηγό να γκρεμίσει την πύλη και ορισμένοι άρχισαν να σπρώχνουν με τα χέρια τους τα κάγκελα της πύλης. Το τρακτέρ έμεινε λίγα λεπτά στο σημείο κορνάροντας και επανέλαβε το ίδιο στις δύο άλλες πύλες, κάτω από τα χειροκροτήματα των διαδηλωτών.
Εξάλλου, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου (κάποιοι είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους), που έκαναν ξεχωριστή πορεία στο κέντρο της πόλης, προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων στις οδούς Τσιμισκή και Αγία Σοφία. Όταν έφτασαν έξω από το υπουργείο συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που βρίσκονταν ήδη εκεί, και στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένα άτομο. Η συμπλοκή έληξε χωρίς να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Εξαιτίας αυτών των επεισοδίων οι διοργανωτές της πορείας του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, αποφάσισαν να η πορεία μην πάει μέχρι το υπουργείο και διαλύθηκε στη συμβολή της Εγνατίας με την Αριστοτέλους. Ωστόσο, ορισμένα από τα μπλοκ που συμμετείχαν στην πορεία συνέχισαν μέχρι το ΥΜΑΘ.
Στην πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ συμμετείχαν και εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, οι οποίοι δέχθηκαν επιθέσεις από άτομα που αντιτίθενται στην επένδυση χρυσού και ακολούθησαν φραστικές αντιπαραθέσεις.
Στο υπουργείο έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ, και οι διαδηλωτές το περικύκλωσαν, καλύπτοντας τους γύρω δρόμους και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της ΕΕ και των Μνημονίων.
Ακολούθως έφτασαν φοιτητές και τα μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΟΚΔΕ και άλλων οργανώσεων.
Η "πολιορκία" του ΥΜΑΘ έληξε λίγο πριν τις 3.00 μμ, με την αποχώρηση των τρακτέρ.
Η συμμετοχή στην απεργία είναι πολύ μεγάλη, σύμφωνα με τους προέδρους του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και της ΕΔΟΘ Πέτρο Κετικίδη. Τα καταστήματα στην πελιονότητά τους είναι κλειστά και δεν κυκλοφορούν αστικά λεωφορεία και ταξί.
Ο κ. Τσαραμπουλίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έταξε τα πάντα στους πάντες, και τώρα εφαρμόζει τη συνταγή του Μνημονίου, συνεχίζοντας τη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού». Προσέθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να αγωνιστούν για να μπορέσουν να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτών των πολιτικών.
«Η κυβέρνηση αντί να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ρήξη και ανατροπή με τα Μνημόνια και την τρόικα, έρχεται σε ρήξη με την κοινωνία και ανατρέπει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τόνισε από την πλευρά του, ο κ. Κετικίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ