Τον Ιούλιο αναμένεται να παραδοθεί η πρώτη εξάδα, από τα συνολικά 18 νέα μαχητικά Rafale, για τα οποία τη συμφωνία υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Γαλλία. Επιχειρησιακά, πλήρως λειτουργικά, τα νέα αεροσκάφη, δηλαδή με το σύνολο του οπλικού τους φορτίου, θα είναι στα τέλη του έτους.
Το συνολικό κόστος κτήσης των 18 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ χωρίς κρατήσεις. Εξ αυτών, τα έξι είναι καινούργια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα. Το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor) καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων (τύπου Mica, Scalp και Ecoxet) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.
Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.
Οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γαλλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν.
«Ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ από την πλευρά της, η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί επεσήμανε ότι η χώρα μας αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που αποκτά το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ώστε η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών να μη σταματήσει εδώ και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του να αποκτήσει και γαλλικά πλοία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γαλλική πλευρά δείχνει διατεθειμένη να προσφέρει μια εκδοχή των φρεγατών Belh@rra, πολλαπλού ρόλου καθώς επίσης και πλοία ενδιάμεσης λύσης που καλύπτουν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
Κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας έχει προγραμματισμένη συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.