Eπί ξυρού ακμής η Ζιμπάμπουε

Eπί ξυρού ακμής η Ζιμπάμπουε

Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η Ζιμπάμπουε, μία μέρα αφού ο στρατός κατέλαβε την εξουσία υποστηρίζοντας ότι διεξαγάγει μια στοχευμένη εκστρατεία εναντίον «κακοποιών στοιχείων» στο περιβάλλον του 93χρονου προέδρου Robert Mugabe, που κυβερνά τη χώρα της νότιας Αφρικής επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το στρατιωτικό πραξικόπημα θα σημάνει το οριστικό τέλος της διακυβέρνησης από τον Mugabe. Ο κύριος σκοπός των στρατηγών μοιάζει να είναι να εμποδιστεί η σύζυγος του προέδρου, η Grace, που είναι 41 χρόνια νεότερή του, να τον διαδεχθεί.

Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε επιμένει ότι είναι ο μόνος νόμιμος ηγέτης της χώρας, δήλωσε μια πηγή από την υπηρεσία Πληροφοριών σήμερα, και αρνείται τη μεσολάβηση ενός καθολικού ιερέα που προσπαθεί να διασφαλίσει την αποχώρηση από τη χώρα του 93χρονου.

Μέσα ενημέρωσης της περιοχής ανέφεραν ότι ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Κρατικής Ασφαλείας της Νότιας Αφρικής έφθασαν στη Χαράρε, την πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, το βράδυ της Τετάρτης απεσταλμένοι του προέδρου Jacob Zuma, και ότι σκοπεύουν να συναντηθούν τόσο με τον Mugabe, όσο και με τους στρατηγούς. Ο στόχος της επίσκεψής τους δεν έχει καταστεί σαφής.

Ο Zouma απηύθυνε νωρίτερα μια έκκληση για «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» και προέτρεψε τον στρατό της Ζιμπάμπουε να «εγγυηθεί ότι δεν θα υπονομευθεί η ειρήνη και η σταθερότητα» στη χώρα, που γειτονεύει με τη Νότια Αφρική και βίωσε αλλεπάλληλες κρίσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη νοτιοαφρικάνικη προεδρία, ο Mugabe είπε στον Zuma σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη ότι βρίσκεται σε κατ'' οίκον περιορισμό αλλά είναι καλά, ενώ ο στρατός διαβεβαίωσε πως «εγγυάται» την ασφάλεια τόσο του ίδιου του προέδρου όσο και των μελών της οικογένειάς του.

Ο Mugabe, ο οποίος για πολλούς στην Αφρική παραμένει ένας ήρωας του αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, χαρακτηρίζεται αντίθετα από πολλές κυβερνήσεις στη Δύση ένας τύραννος που χειρίστηκε με καταστροφικό τρόπο την οικονομία του πάλαι ποτέ σιτοβολώνα της περιοχής και δεν δίστασε να ασκήσει βία για να παραμείνει στην εξουσία της πρώην αποικίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νέα κρίση στη Ζιμπάμπουε άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Mugabe απέπεμψε τον αντιπρόεδρό του και προαλειφόμενο διάδοχό του, τον Emerson Mnangagua, 75 ετών, επειδή έκρινε πως δεν ήταν «πιστός» στον ίδιο. Οι στρατηγοί θεώρησαν ότι η κίνηση αυτή είχε στόχο να ανοίξει τον δρόμο στην Grace Mugabe για να διαδεχθεί τον σύζυγό της στην προεδρία και διεμήνυσαν ότι ήταν έτοιμοι να «επέμβουν» εάν οι εκκαθαρίσεις στο κυβερνών κόμμα δεν σταματούσαν.

Άρματα μάχης έκλεισαν ξανά δρόμους αφού έπεσε το σκοτάδι και στρατιώτες με αυτόματα στα χέρια έκαναν περιπολίες στη Χαράρε, όπου πάντως έμοιαζε να επικρατεί ηρεμία.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του κράτους της Γουινέας Alpha Conde, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης τόνισε ότι «δεν θα αποδεχθούμε ποτέ το στρατιωτικό πραξικόπημα» και απαίτησε «την επιστροφή της συνταγματικής τάξης» στη Ζιμπάμπουε.

«Απαιτούμε τον σεβασμό του Συντάγματος, την επιστροφή στη συνταγματική τάξη και δεν θα δεχθούμε ποτέ το στρατιωτικό πραξικόπημα», δήλωσε ο Conde σε συνέντευξη που έδωσε σε μερικούς γάλλους δημοσιογράφους στο Παρίσι.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ