H μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις αρχίζουν να δείχνουν το δρόμο για τους ανεμβολίαστους. Σταδιακά πηγαίνουμε σε ένα μοντέλο διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους. Το λένε πλέον οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, καθώς το «καλοκαίρι καθήμενων», όπως είπε νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης, μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε «φθινόπωρο ή και «χειμώνας καθήμενων», ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι συνθήκες το φθινόπωρο θα είναι τέτοιες που θα καθιστούν τον εμβολιασμό ουσιαστικά υποχρεωτικό.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου θεωρούν πολύ πιθανή την επέκταση του μέτρου για είσοδο στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων και μετά τον Αύγουστο, με στόχο τα εστιατόρια και τα bars να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους.
«Σταδιακά πηγαίνουμε στο μοντέλο διασκέδασης μόνο για εμβολιασμένους», τονίζει στο liberal ο ιδιοκτήτης του ομίλου Kastelorizo Group Αντώνης Σταύρου. Και εκτιμά ότι όσο θα προχωρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ακόμη και αυτοί που το σκέφτονταν, θα τίθενται σε δίλημμα, καθώς δεν θα μπορούν να διασκεδάσουν. Αν και υπάρχουν ορισμένα σημεία που πρέπει να ξεδιαλύνουν στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, ο ίδιος πιστεύει ότι τα μέτρα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου προετοιμάζονται ήδη την επόμενη ημέρα. Γνωρίζουν ότι πλησιάζει η ημέρα όπου οι ανεμβολίαστοι θα καλούνται να ζήσουν σε ένα περιβάλλον που πλέον θα λαμβάνει τόσο αυστηρά μέτρα για την υγειονομική προστασία του πληθυσμού, ώστε βασικές κοινωνικές δραστηριότητες θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολες.
Προς το παρόν, πάντως, το γεγονός πως πλέον μπορούν να λειτουργούν τα καταστήματα που έχουν εσωτερικούς χώρους (15.000), η αποσαφήνιση της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες, καθώς επίσης και το γεγονός πως «ανοίγει ο δρόμος» για εστίαση και ψυχαγωγία μόνο για εμβολιασμένους δημιουργεί αισιοδοξία στον κλάδο.
Όπως λέει ο Γιάννης Λιάρος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) στο Liberal Markets, τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς πλέον θα ανοίξουν καταστήματα που είχαν μόνο εσωτερικούς χώρους. Και υπολογίζει πως μέχρι σήμερα, παρέμενε κλειστό το 20% των καταστημάτων εστίασης πανελλαδικά, δηλαδή περίπου 15.000 επιχειρήσεις, καθώς διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους.
Στους κερδισμένους των μέτρων, είναι και αλυσίδες που διατηρούν καταστήματα εστίασης στα αεροδρόμια και στα εμπορικά κέντρα. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν σε σχέση με τη διαδικασία ταυτοποίησης των εμβολιασμένων, καθώς όπως αναφέρει «δεν μπορούμε να γίνουμε διαχειριστές προσωπικών δεδομένων», ωστόσο τονίζει πως τα μέτρα θα τηρηθούν και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στη δημόσια υγεία.