Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici κατήγγειλε σήμερα την ύπαρξη ενός «ογκώδους δημοκρατικού ελλείμματος» στην ευρωζώνη η οποία οφείλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να μεταρρυθμιστεί στη βάση προτάσεων που παρουσιάσθηκαν τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με τον τρόπο αυτό ο Moscovici έδειξε να εμμένει στις απόψεις που εξέφρασε για το πρόγραμμα της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο» και αδιαφανείς διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά τον «άδειασε» ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ δέχθηκε και σφοδρή επίθεση από τη γερμανική εφημερίδα FAZ, η οποία ουσιαστικά τον κατηγόρησε για υποκριτική στάση και εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και εθνικών συμφερόντων της Γαλλίας.
«Υπάρχει ένα ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός (...) που να λαμβάνει τόσο σημαντικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει διαφάνεια (...), δημοκρατία ενώπιον ενός κοινοβουλίου. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται πλέον», δήλωσε στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους ο Moscovici.
«Οφείλουμε οπωσδήποτε να επιλύσουμε το ζήτημα της δημοκρατίας στους κόλπους της ευρωζώνης», επέμεινε. Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης «είναι για μένα το ευρωπαϊκό εργοτάξιο των προσεχών μηνών», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα τέλη Μαΐου προτάσεις για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Ο πρόεδρός της Jean-Claude Jucker πρόκειται να προβεί σε νέες ανακοινώσεις κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στις 13 Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ των προτάσεων που προωθούνται είναι η συγχώνευση του ρόλου του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων (αυτή τη στιγμή τη θέση κατέχει ο Moscovici) με εκείνον του προέδρου του Eurogroup (του εκπροσώπου των 19 χωρών της ευρωζώνης, που σήμερα είναι ο Ολλανδός Jeroen Dijsselbloem) και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
«Ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έδειξε πρόσφατα πως είναι έτοιμος να επεκτείνει την κίνηση» υπέρ μιας επανίδρυσης της ευρωζώνης «σε μια γραμμή πολύ κοντά σ'' αυτή της Κομισιόν, πολύ κοντά στη δική μου», υπογράμμισε ο Moscovici.
«Πιστεύω αληθινά πως μπορούμε να φθάσουμε σ'' έναν έξυπνο συμβιβασμό πάνω στα θέματα αυτά», ιδιαίτερα με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ