Τον ισχυρισμό ότι υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο οδήγησε στην εκκένωση της περιοχής από πάρα πολλά αυτοκίνητα, καθώς επίσης και στη διαφυγή 800 και πλέον ανθρώπων από τις παραλίες, διατύπωσε μιλώντας στον Antenna ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
Αναφερόμενος στα αίτια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο κ. Φάμελλος συντάχθηκε στην κυβερνητική γραμμη κάνοντας λόγο για «κλιματικό φαινόμενο και ιδιαίτερο άνεμο που εκδηλώθηκε πάνω από μια περιοχή με συγκεντρωμένες όλες τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Πολιτική Προστασία, η οποία είναι επιφορτισμένη με το έργο διαχείρισης πυρκαγιών, πρέπει να ενσωματώσει όλα τα σύγχρονα δεδομένα περί κλιματικής αλλαγής και νέων περιβαλλοντικών συνθηκών και να προχωρήσει σε ασκήσεις εκπαίδευσης.
«Η πολιτική είναι πολύ μικρότερη από την ανθρώπινη ζωή» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση. «Κανένας πολίτης δεν θα εγκλωβισθεί ξανά σε μία παράνομη μάντρα, που θα του στερήσει τη ζωή, όπως έγινε στην πρόσφατη τραγωδία» είπε ο κ. Φάμελλος.
Τόνισε πως στον τόπο της καταστροφής έχουν αρχίσει ήδη έργα αποκατάστασης, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων και η θωράκιση της καμένης έκτασης με κλαδοφράγματα, ενώ επισήμανε πως είναι σε εξέλιξη η οριοθέτηση της περιοχής της πυρκαγιάς, ώστε αυτή να ανακηρυχθεί αναδασωτέα και να καθαριστεί από αυθαίρετες οικοδομικές δραστηριότητες. «Ασφαλώς, αυτό δεν αφορά τους συμπολίτες μας που διαθέτουν άδειες δόμησης» διευκρίνισε ο αν. υπουργός ο οποίος προανήγγειλε, σε συνεργασία με τους τοπικούς άρχοντες, χάραξη δρόμων, χώρων συνάθροισης των πολιτών για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και τρόπων πρόσβασης στις παραλίες.
Ο κ. Φάμελλος μίλησε και στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό έναντι της κατηγορίας που του αποδίδεται, ότι γνώριζε για τους νεκρούς και το απέκρυψε: «Πώς μπορεί να κρύψει κανείς τους νεκρούς; Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο, απλό και δεοντολογικό αυτό που έγινε. Η διαχείριση της ανακοίνωσης των νεκρών, πριν αυτοί βεβαιωθούν, θα ήταν ανευθυνότητα και προφανώς οι αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, εφόσον δεν είχαν διασταυρωμένες πληροφορίες και δεν είχαν παραληφθεί σοροί ή δεν είχε πάει το ΕΚΑΒ να παραλάβει, δεν μπορούσαν να αναφερθούν στον πρωθυπουργό ή στις κάμερες σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες», είπε ο υπουργός.
«Ορθώς νομίζω ότι δεν έγινε θεατρική διαχείριση μιας πληροφορίας, ορθότατα και με σεβασμό προς τους νεκρούς και προς τους συγγενείς τους. Μόλις έφυγαν οι κάμερες ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, ο ίδιος έκανε τοποθέτηση στις 12:30 για την αξία της ανθρώπινης ζωής, μία πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση για τον κίνδυνο που είχαμε στην ανθρώπινη ζωή, όταν είχε ήδη εντοπιστεί νεκρός, υπήρχε ως πληροφορία ανεπιβεβαίωτη.
Ζήτησε προτεραιότητα ο πρωθυπουργός στην επιχείρηση απεγκλωβισμού, διότι είχαμε να εκκενώσουμε μία περιοχή, που το απόγευμα είχε πάνω από 15.000 κατοίκους, είχε τουλάχιστον 800 στη θάλασσα ή στις ακτές και άλλους τόσους τουλάχιστον σε ακτές, στις οποίες απομακρύνθηκαν οδικώς γιατί διανοίχτηκαν οι οδοί διαφυγής και συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία απεγκλωβισμού και μεταφοράς των πολιτών.
Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ανθρώπινη ζωή και με παρουσία του πρωθυπουργού στο κέντρο επιχειρήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 2 η ώρα έκανε ανακοίνωση επίσημη, αφού είχαμε επιβεβαίωση για πάνω από 20 νεκρούς. Ποτέ άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος και κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη την ώρα της καταστροφής -και την ευθύνη της ανακοίνωσης των νεκρών, πάντα υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν αυτή την αποστολή» εξήγησε ο κ. Φάμελλος.
«Εμείς ήμασταν εκεί πάνω από 5-6 υπουργοί, ενώ λειτουργούσαν ταυτόχρονα κέντρο επιχειρήσεων και στο Λιμενικό και στον Στρατό και ήμασταν σε συντονισμό, διατέθηκε όλο το πολιτικό και επιχειρησιακό δυναμικό. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς οφείλουμε να πούμε ότι παίρνουμε την πολιτική ευθύνη, ότι ζητάμε την υποστήριξη όλης της κοινωνίας στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους και ότι η δική μας συγνώμη θα είναι να μην ξαναγίνουν τέτοιες καταστροφές στη χώρα μας» επισήμανε.