Επίσκεψη στη Λέσβο θα πραγματοποιήσει το επόμενο Σάββατο, 16 Απριλίου, ο πάπας Φραγκίσκος, όπως επιβεβαίωσε το Βατικανό.
Στόχος του ταξιδιού του ποντίφικα, σύμφωνα με το skai.gr, είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις κακουχίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και τα προβλήματα που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή πρώτη γραμμή της κρίσης, τα ελληνικά νησιά.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει επανειλημμένα εκφράσει τη στήριξή του για τους ανθρώπους που έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες και την πατρίδα τους υπό τη σκιά του πολέμου.
Τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα, σε μία συμβολική κίνηση, έπλυνε τα πόδια προσφύγων, ενώ το πρώτο του ταξίδι που πραγματοποίησε αφότου εξελέγη στη θέση του ποντίφικα ήταν στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα που – όπως η Λέσβος σήμερα – ήταν τότε το σημείο των περισσότερων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη Γηραιά Ήπειρο.
Στο πλευρό του Φραγκίσκου στη Λέσβο θα βρεθούν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και – σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου – κατά πάσα πιθανότητα και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος.
«O πάπας Φραγκίσκος θα μεταβεί στην Λέσβο διότι διαπιστώνει ότι υπάρχει μια σημαντική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι. «Όπως είχε μεταβεί και στο νησί της Λαμπεντούζα, πάει και στην Λέσβο, τώρα που υφίσταται αυτή η δύσκολη κατάσταση, μια μεγάλη δοκιμασία στο μέτωπο του Αιγαίου», η οποία «απαιτεί αλληλεγγύη και αίσθηση ευθύνης από όλη την κοινότητα των πιστών», προσέθεσε ο Φ. Λομπάρντι.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού τόνισε, παράλληλα, ότι «ο πάπας θα επισκεφθεί την Λέσβο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο», και η κίνησή τους αυτή «έχει μια σαφή οικουμενική σημασία».
Το καθολικό πρακτορείο ειδήσεων Asianews γράφει σχετικά ότι «η επίσκεψη των τριών χριστιανών πνευματικών ηγετών στους πρόσφυγες και μετανάστες αποτελεί και μια άσκηση κριτικής στην ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία παράγει, πλέον, όλο και λιγότερες προτάσεις». Το Asianews υπενθυμίζει και την τοποθέτηση του φιλόσοφου Γαβριήλ Αρνέλλου, τονίζοντας πως ο «υπέρμαχος αυτός της οικουμενικής δράσης έχει υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη έχασε το βάρος και την επιρροή της, στις διεθνείς εξελίξεις, διότι εμπορευματοποίησε τον Χριστιανισμό».
Ο πρόεδρος, τέλος, του ιδρύματος Μigrantes («Mετανάστες») της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, πατέρας Τζανκάρλο Πέρεγκο τόνισε ότι «η επίσκεψη στη Λέσβο έχει αναμφίβολα οικουμενική σημασία και αποδεικνύει ότι οι Εκκλησίες συγκλίνουν σε ό,τι αφορά το κοινωνικό δράμα της μετανάστευσης σε αρμονία με τους οικουμενικούς διαλόγους (από την Βασιλεία, μέχρι το Γκράτς και το Σιμπίου) οι οποίοι έθεσαν στο επίκεντρο την ειρήνη, την μετανάστευση και το περιβάλλον».