Ένα μήνυμα για τους εθελοντές που κατείχαν σημαντική θέση στη μάχη κατά της πανδημίας έστειλε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.
«Αυτή τη δύσκολη χρονιά έχουμε παρακολουθήσει αλλά και έχουμε βιώσει στιγμές πραγματικής αλληλεγγύης. Θα σταθώ όμως στους εθελοντές των εμβολίων του κορονοϊού. Τόσο σε όλους αυτούς που έλαβαν τα πειραματικά ως τότε εμβόλια, αλλά και σε όλους αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή και θα λάβουν τα εμβόλια που βρίσκονται ακόμα σε κλινικές δοκιμές. Ποιος έλαβε όμως το πρώτο εμβόλιο, εκτός Κίνας; Στις 16 Μαρτίου η Jennifer Heller- μια μητέρα 43 ετών με 2 παιδια, έλαβε πρώτη το πειραματικό εμβόλιο της Moderna», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Θαυμάσιοι άνθρωποι, θαρραλέοι εθελοντές που δεν μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε αρκετά για τον εθελοντισμό τους. Πρώτοι - δεύτεροι, νέοι ή μεγαλύτεροι σε ηλικία, με υποκείμενα νοσήματα ή υγιείς, δεν έχει σημασία: όλοι ήρωες. Σημασία έχει πως αυτές τους οι πραξεις μας έφτασαν στην έγκριση των εμβολίων», πρόσθεσε.
«Η βιοτεχνολογία είναι στα επίπεδα που πλέον μπορεί να επέμβει με ακρίβεια στις προκλήσεις και οι επιστήμονες αντέδρασαν με εξαιρετική ταχύτητα απέναντι στην πανδημία. Όσες επενδύσεις και όσες συνεργασίες και να είχαν επιτευχθεί όμως, τα εμβόλια επρεπε να αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά για χρήση σε ανθρώπους. Και αυτό έγινε χάρη σε όλους αυτούς. Να μην τους ξεχάσουμε», επισήμανε.
Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου έχει ως ακολούθως:
«Αυτή τη δύσκολη χρονιά έχουμε παρακολουθήσει αλλά και έχουμε βιώσει στιγμές πραγματικής αλληλεγγύης.
Θα σταθώ όμως στους εθελοντές των εμβολίων του κορωνοϊού. Τόσο σε όλους αυτούς που έλαβαν τα πειραματικά ως τότε εμβόλια, αλλά και σε όλους αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή και θα λάβουν τα εμβόλια που βρίσκονται ακόμα σε κλινικές δοκιμές.
Ποιος έλαβε όμως το πρώτο εμβόλιο, εκτός Κίνας;
Στις 16 Μαρτίου η Jennifer Heller- μια μητέρα 43 ετών με 2 παιδια, έλαβε πρώτη το πειραματικό εμβόλιο της Moderna. Η Jennifer εργάζεται από το σπίτι για μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας και τότε ειχε πεί «πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τα προνόμια που έχω εγώ. Ήθελα να κάνω κάτι, και αυτό ήταν κάτι που μπορούσα να κάνω».
Στις 23 Απριλίου, η Δρ. Elisa Granato, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ήταν αυτή που επιλέχθηκε να κάνει πρώτη το πειραματικό εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στα 32 της, την ημέρα των γενεθλίων της είχε πει «είμαι επιστήμονας, και προσπαθώ πάντα να στηρίζω την επιστήμη όπως μπορώ».
Πέρασε ο καιρός, και μεσολάβησαν δεκαδες χιλιάδες εθελοντές ανά κλινική δοκιμή, που σήκωσαν το μανίκι και δέχτηκαν να δοκιμάσουν τα πειραματικά εμβόλια, για όλους εμάς. Δυστυχώς δεν έχουμε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα τους για να τους ευχαριστήσουμε προσωπικά. Όμως όλα πήγαν καλά, και φτάσαμε στην έγκριση των εμβολίων.
Η Αγγλία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Η Margaret Keenan, πρώην πωλήτρια σε μαγαζί με κοσμήματα και πλέον συνταξιούχος στα 91 της, ήταν η πρώτη που έλαβε το εμβόλιο στις 8 Δεκεμβρίου. «Αυτό ήταν το καλύτερο πρώιμο δώρο για τα γενέθλια μου».
Αναφέρω αυτές τις τρεις κυρίες, γιατί τα στερεότυπα θέλουν εμάς τους άνδρες να είμαστε το θαρραλέο φύλο. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Και το είδαμε και αυτό φέτος.
Θαυμάσιοι άνθρωποι, θαρραλέοι εθελοντές που δεν μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε αρκετά για τον εθελοντισμό τους. Πρώτοι - δεύτεροι, νέοι ή μεγαλύτεροι σε ηλικία, με υποκείμενα νοσήματα ή υγιείς, δεν έχει σημασία: όλοι ήρωες. Σημασία έχει πως αυτές τους οι πραξεις μας έφτασαν στην έγκριση των εμβολίων.
Η βιοτεχνολογία είναι στα επίπεδα που πλέον μπορεί να επέμβει με ακρίβεια στις προκλήσεις και οι επιστήμονες αντέδρασαν με εξαιρετική ταχύτητα απέναντι στην πανδημία. Όσες επενδύσεις και όσες συνεργασίες και να είχαν επιτευχθεί όμως, τα εμβόλια επρεπε να αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά για χρήση σε ανθρώπους. Και αυτό έγινε χάρη σε όλους αυτούς. Να μην τους ξεχάσουμε.»